Siirry suoraan sisältöön

Pörssit heiluvat – 5 kysymystä ja vastausta

Koronavirus heiluttaa yhteiskuntia ja vaikutukset näkyvät myös pörssikursseissa. Mitä tavallisen sijoittajan ja rahastosäästäjän kannattaisi nyt tehdä? Ostaa lisää vai muuttaa sijoituksiaan rahaksi? Päästrategimme Lippo Suominen vastasi viiteen kysymykseen markkinoista.

Miten korona muuttaa maailmaa ja taloutta? Lue lisää 

Koronavirus ja sen vaikutukset yhteiskuntiin näkyvät meidän jokaisen arjessamme. Tässä tilanteessa tärkeintä on huolehtia omasta ja läheisten terveydestä.

Samaan aikaan moni meistä on törmännyt tietoihin pörssikurssien voimakkaista liikkeistä eri suuntiin. Tämä tilanne on saanut monet meistä rahastosäästäjistä miettimään, miten tässä tilanteessa olisi fiksua toimia.

1. Miltä osakemarkkinoiden tilanne näyttää?

Hermostuneisuus ja epävarmuus ovat nyt huipussaan, ja pörsseissä nähdään villejä liikkeitä ylös ja alas. Toisaalta viranomaiset ovat reagoineet koronaepidemiaan voimakkaasti, ja nyt jännitetään, miten hyvin toimet tehoavat.

2. Minulla on jo sijoituksia. Kannattaisiko omat sijoitukset nyt myydä?

Jos rahoille ei ole välitöntä tarvetta, kannattaa pitkäaikaisen sijoittajan malttaa mielensä ja pysyä markkinoilla. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat kerta toisensa jälkeen nousseet, joten paniikkimyyntien myötä on usein jäänyt myös ulos nousuista. Ennemminkin voi lähteä pikkuhiljaa lisäämään sijoituksia mahdollisuuksien mukaan.

3. Minulla ei ole vielä sijoituksia. Kannattaako sijoittaminen aloittaa nyt?

Aina on hyvä aika aloittaa, ja toki mieluiten silloin, kun saa aiempaa halvemmalla. Laskut avaavat sijoitusmahdollisuuksia pitkäaikaisille sijoittajille. Lähiaikoina varmasti riittää heiluntaa, joten kannattaa lähteä pienissä erissä liikkeelle ja hajauttaa sijoitukset useaan osaan esimerkiksi kuukausisäästöjen kautta.

4. Mihin kannattaa juuri nyt sijoittaa?

Kriiseistä nousee usein suuria voittajia, mutta myös kovia häviäjiä. Niitä on vain etukäteen mahdoton erottaa. Siksi hyvällä hajautuksella eli riittävään moneen osakkeeseen ja mielellään myös useaan osakemarkkinaan sijoittamalla varmistaa, että on mukana myös niissä voittajayrityksissä.

Helpointa ja nopeinta sijoittaminen on valmiiksi hajautettujen ratkaisujen, kuten rahastojen kautta. Silloin pääsee kerralla kiinni laajempaan yritysjoukkoon. Yhdistelmärahastojen kautta pääsee sijoittamaan koko maailmaan, ja esimerkiksi Suomi-osakerahastolla saa koko Helsingin pörssin haltuunsa.

5. Palaavatko kurssit koskaan ennalleen?

Tähän mennessä osakkeet ovat joka kerta nousseet rankkojenkin laskujen jälkeen ennemmin tai myöhemmin uusiin huippuihin, eikä koronaepidemia sitä muuta. Finanssikriisi oli historian toiseksi suurin osakemarkkinaromahdus ja 1930-luvun lama oli vielä finanssikriisiäkin suurempi romahdus. Koronalaskun jälkeen olemme maailman osakkeissa kokonaistuotoilla mitattuna edelleen 70 prosenttia korkeammalla kuin finanssikriisiä edeltäneellä huipulla ja 260 prosenttia ylempänä kuin markkinapohjissa. Kriisejä on viime vuosikymmeninä riittänyt, mutta ne eivät ole katkaisseet osakkeiden nousua pysyvästi.

Päivitä yhteystietosi omalla S-kanavalla

Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Päivitä tiedot