Siirry suoraan sisältöön

Pörssit heiluvat – 5 kysymystä ja vastausta

Mitä tavallisen sijoittajan ja rahastosäästäjän kannattaisi nyt tehdä? Ostaa lisää vai muuttaa sijoituksiaan rahaksi? Päästrategimme Lippo Suominen vastasi viiteen kysymykseen markkinoista.

Moni meistä törmää säännöllisin väliajoin tietoihin pörssikurssien liikkeistä eri suuntiin. Samalla tulee pohtineeksi, miten tässä tilanteessa olisi fiksua toimia.

1. Millaiset ovat sijoittajan näkymät tällä hetkellä?

Sijoittajilla on takana 1,5 vuoden poikkeuksellisen hyvät sijoitustuotot, kun talous ja markkinat ovat kohonneet koronaromahduksen jälkeen. Kevään 2020 pohjistaan osakkeet ovat nousseet yli 80 prosenttia. Vähitellen ”koronapomppu” on jäämässä taakse ja talouden ja markkinoiden näkymät muuttuvat normaalimmiksi. Se tarkoittaa, että kasvu jatkuu, mutta koronapalautumisaikaa matalampana. Odotamme osakkeiden nousun jatkuvan, mutta poikkeuksellisen kovien tuottojen taakse jäämistä.

2. Mikä nostaa osakkeita?

Osakkeet ovat perinteisesti pysyneet nousussa niin kauan kuin talouskasvu on jatkunut. Vasta taantuma on painanut osakkeet suurempaan laskuun. Talouskasvu on jatkumassa myös ensi vuonna, ja varsinkin yritykset ovat onnistuneet parantamaan tuloksiaan, mikä tukee osakemarkkinoita. Toinen osakkeita nostava tekijä on sijoittajilta tuleva jatkuva uuden rahan virta markkinoille. Maailmassa on yhä paljon rahaa etsimässä tuottoisia sijoituskohteita, ja niin kauan kuin korot pysyvät alhaalla, rahat hakeutuivat osakkeisiin, kiinteistöihin ja vastaaviin kohteisiin tuottoja etsimään.

3. Missä ovat suurimmat riskit?

Taloutta on jo pitkään tuettu voimakkaalla elvytyksellä sekä valtioiden että keskuspankkien taholta. Koronan yhteydessä elvytystahti nousi ennennäkemättömiin lukemiin. Voimakas talouden piristyminen ja samaan aikaan jatkunut elvytys ovat nyt kuitenkin aiheuttaneet hintojen nousua eli inflaatiota laajasti eri puolilla taloutta. Inflaation kiihtyminen syö kuluttajien kulutusmahdollisuuksia ja pakottaa keskuspankit ja valtiot elvytyksen vähentämiseen, mikä voi jatkossa hyydyttää taloutta ja yritysten näkymiä. Toistaiseksi hintojen kiihtymisen odotetaan jäävän väliaikaiseksi, mutta pitkittyessään se voi johtaa korkojen nousuun ja talouskasvun voimakkaampaan hidastumiseen.

4. Kannattaako nyt enää sijoittaa, kun osakkeet ovat jo nousseet?

Maailman talous on kasvanut ja yritysten tulokset ovat nousseet ennätystasolle, joten osakkeiden nousulle on hyvät perusteet. On kuitenkin totta, että vahvan nousun myötä osakkeet ovat arvostukseltaan jo melko kalliita historiaan verrattuna. Se ei tarkoita, että osakkeet lähtisivät laskuun pikapuoliin. Korkea arvostus on ennemminkin varoitus, että heilunta voi lisääntyä ja tuotot eivät enää ole häikäisevän hyviä jatkossa. Pitkällä tähtäimellä osakkeet ovat kuitenkin kerta toisensa jälkeen nousseet entisiä huippuja korkeammalle. Siten aina on hyvä aika sijoittaa. Markkinaheilunnan kasvaessa varoja kannattaa sijoittaa useammassa erässä esim. kuukausimerkinnöillä, jolloin saa hajautettua myös markkinoille menoriskiä.

5. Mikä on juuri nyt paras sijoitusvaihtoehto?

Yhtä patenttivaihtoehtoa ei ole, vaan jokaisen täytyy valita itselleen sopiva ratkaisu. Helppo ja tuottava perusratkaisu ovat S-Pankki Varainhoito -yhdistelmärahastot, joista voi valita omaan riskitasoon sopivan vaihtoehdon. Niillä saa helposti kattavan ratkaisun koko maailman sijoitusmarkkinoille. Tosin matalariskisimpien yhdistelmärahastojen tuotto-odotukset ovat matalia, joten kannattaa harkita korkeamman osakepainon omaavia rahastoja, jos haluaa parempia tuottoja. Muita mielenkiintoisia, maltillisen riskin vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kiinteistörahastot, kuten S-Pankki Asunto- ja S-Pankki Metsä -rahastot. Tuottohakuisemmille, mutta riskiä sietäville, sijoittajille löytyy esimerkiksi Suomen osakkeisiin sijoittava S-Pankki Fenno Osake -rahasto tai kehittyville markkinoille sijoittava S-Pankki Kehittyvät Markkinat ESG Osake -rahasto.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa.