Siirry suoraan sisältöön

Näin sinustakin voi tulla säästäjä

Suomalaiset ovat jakautuneet säästämisen suhteen kahtia: joka toinen suomalainen säästää ja joka toisella sukanvarsi on tyhjä. Säästämällä haetaan turvaa pahan päivän varalle.

”Suomalaiset ovat yleisesti ottaen riskejä karttavia säästäjiä. Säästöillä haetaan turvaa pahan päivän varalle, eikä niinkään tuottoa”, kertoo tutkimusjohtaja Raija Järvinen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Järvinen on tutkinut uransa aikana säästämisen ja sijoittamisen psykologiaa. Tutkimusten mukaan tulotasolla on yllättävän vähän tekemistä säästämisen kanssa.

”Tulojen sijaan kyse on kuluttamisesta. Ne, jotka kuluttavat ylipäätään vähemmän, säästävät enemmän. Säästäminen on tällaisille ihmisille elämäntapa”, Järvinen toteaa.

Säästämisen periaate onkin varsin yksinkertainen: kun kulutat vähemmän, mitä saat, säästät. Joka toinen suomalainen ei kuitenkaan säästä, vaikka S-Pankin syksyllä 2015 teettämän tutkimuksen mukaan säästäminen kiinnostaa kolmea neljäsosaa. Miksi säästäminen jää siis osalle vain ajatuksen tasolle?

Säästämiseen ei ole yhtä oikeaa syytä, mutta kaikki syyt ovat hyviä.”

Tee säästämisestä prioriteetti

Säästämisessä vaikeinta on aloittaminen, tavataan sanoa. Totuttujen tapojen muuttaminen on tunnetusti vaikeaa ja näin on myös rahankäytön kohdalla.

”Ihmiset ovat usein jo mielessään korvamerkinneet saamansa rahat. Päässä lasketaan, että tilillä olevista rahoista tämän verran menee laskuihin, tämän verran ruokaan, vaatteisiin jne. Voi olla hankalaa lähteä purkamaan tuttuja malleja. Tämä pätee niin säästäjiin kuin niihinkin, jotka eivät säästä”, Järvinen selvittää.

S-Pankin kehityspäällikkö Anna Kurtelius on samoilla linjoilla:

”Joillain saattaa olla sellainen tunne, ettei rahaa liikene säästöön. Uskon, että monilla kyse on kuitenkin siitä, ettei säästämistä ole priorisoitu riittävän tärkeäksi.”

Itseään voi motivoida aloittamiseen monin tavoin. Joillekin pontimena toimii tarkka tavoite, kuten lomamatka. Toisille tuntuu luontevalta säästää läheisiään varten. Säästämiseen ei ole yhtä oikeaa syytä, mutta kaikki syyt ovat hyviä.

”Motiivit lähtevät jokaisen omista lähtökohdista ja elämänarvoista. Kannattaa miettiä, mitkä asiat omassa elämässä ovat tärkeitä ja millaisia tulevaisuuden haaveita on. Kun tavoite on kirkkaana mielessä, on helpompi kulkea sitä kohti”, Kurtelius neuvoo.

Kun päätös on tehty, kannattaa siinä pysymiseen hankkia apua.

”Säästäminen toimii parhaiten silloin, kun sitä ei tarvitse aina uudelleen päättää. Kun olet valinnut realistisen summan, jonka voit laittaa kuukausittain sivuun, tee siitä automaattista. Pankki voi auttaa sopivan säästötavan löytämisessä”, Kurtelius sanoo.

Lue lisää rahastosäästämisestä

Katso 5 vinkkiä vararahaston kartuttamiseen

Lue neuvoja budjetoimiseen

Aloita kuukausisäästäminen rahastoon

Aloita kuukausisäästäminen rahastoon

Alkuun pääset jo 10 €/kk. Pienistäkin summista kertyy pikkuhiljaa mukava säästö.

Lue lisää

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Tutustu myös

Nousujohteista markkinakehitystä

Näin pääset alkuun säästämisessä tai sijoittamisessa

Myrskyn jälkeen auringonpaistetta