Miten suomalaiset vaurastuvat?
#Asiantuntija vastaa
14.6.2018
Tilastokeskuksen julkaisema Kotitalouksien varallisuus 2016 -selvitys kertoo suomalaisten varallisuuden jakautumisesta ja kehityksestä. Mitä S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen ajattelee tuloksista ja kansankapitalismista?
On todella hienoa, että sijoittamisesta puhutaan paljon, ja ettei se ole enää mikään pienen piirin juttu. Erityisesti naisten innostuminen aiheesta ilahduttaa.”
- Ovatko suomalaisten varallisuuserot karanneet peruuttamattomaan kasvuun?
– Tilastojen kehityssuunnat ovat pääosin odotusten mukaiset. Varallisuus kertyy iäkkäämmille sukupolville sekä korkeammin koulutetuille, kuten ennenkin. Erkaantumista ryhmien välillä on tapahtunut. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun varallisuus kasvaa muuta maata nopeammin. Suomen tuloerothan ovat aina olleet pieniä, mutta varallisuudessa eroja on nähtävissä. Toistaiseksi kokonaiskehitys noudattelee kuitenkin globaalia linjaa. - Mikä on tilaston kiinnostavin havainto?
– Tuloksista käy ilmi, että varallisuus on entisestään keskittynyt varakkaimpaan kymmenykseen, joka pitää hallussaan jo lähes puolta suomalaisten kokonaisvarallisuudesta. Heidän osuutensa kokonaisvarallisuudesta on nyt 46,8 %, kun vuonna 2013 se oli 45,5 %. Vaikka mitään massiivista hyppäystä ei osuuksissa ole tapahtunut, on tämä ehdottomasti huomionarvoinen asia.
Kehitystä selittää se, että varakkailla henkilöillä on ollut viime vuosina mahdollisuus sijoittaa varojaan ja kasvattaa sijoitusten arvoa pidempään jatkuneen osakekurssien arvonnousun aikana. - Miksi pääkaupunkiseutu vaurastuu muuta maata enemmän, vaikka edullisemmat asuntojen hinnat mahdollistaisivat mittavamman sijoittamisen sen ulkopuolella?
– Pääkaupunkiseudun varallisuus selittyy pitkälti asuntojen korkeammilla hinnoilla, mutta painopiste on myös Helsingin seudulla kääntymässä siihen, että sijoitusvarallisuuden osuus nousee. Maakunnissa taas esimerkiksi metsävarallisuuden osuus on luonnollisesti huomattavasti suurempi kuin pääkaupunkiseudulla.
Jossain määrin erojen kasvuun voivat vaikuttaa pääkaupunkiseudun korkeammat palkkatulot. On silti muistettava, ettei Suomi poikkea kansainvälisistä kehityslinjoista. Vauraus keskittyy maailmallakin kasvukeskuksiin. - Myönnetäänkö asuntolainoja tulevia perintöjä vastaan?
– Asuntolainaneuvotteluissa voidaan arvioida sen hetkisten tulojen ja muun varallisuuden lisäksi myös tulojen kehitystä tulevaisuudessa, mutta mahdollisten tulevien perintöjen perusteella päätöksiä ei voida tehdä. - Näkyykö meneillään oleva sijoitusbuumi jo tilastoissa?
– Kotitalouksista 41,2 prosentilla on pörssiosakkeita ja sijoitusrahastoja, ja niiden osuus kokonaisvaroista on lähes 8 prosenttia. Sijoitusvarallisuuden osuus vaikuttaa siis olevan kasvussa.
Kehityssuunta on oikea, mutta kasvupotentiaalia riittää. Siksi onkin hyvä, että kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen kasvaa. Kansankapitalismin vahvistaminen on tärkeää, ja siihen on vielä varaa. - Millaisia etuja näet kansankapitalismissa?
– Yksilötasolla olennaisimmat edut liittyvät oman talouden hallintaan ja säästämiseen sekä sitä kautta tulevaisuuden turvan rakentamiseen. Kansantalouden näkökulmasta olisi hyvä, että suomalaiset sijoittaisivat joko suoraan tai rahastojen kautta kotimaisiin pörssiyrityksiin, jotta ne saisivat lisää pääomaa investointeihin ja työllistämiseen. Suomi on perinteisesti ollut melko pääomaköyhä maa. Siksi kotimaista pääomaa pitäisi pyrkiä kasvattamaan. - Miltä kehitys ekonomistin näkökulmasta näyttää?
– On todella hienoa, että sijoittamisesta puhutaan paljon, ja ettei se ole enää mikään pienen piirin juttu. Erityisesti naisten innostuminen aiheesta ilahduttaa. Esimerkiksi vaimoni käy usein iltaisin katsomassa näitä sosiaalisen median sijoittajaryhmiä. - Millaisia vinkkejä antaisit ihmiselle, joka tämän innoittamana haluaisi vaurastuvien suomalaisten kasvavaan joukkoon?
– Paras vinkki on sijoittamisen aloittaminen mahdollisimman pian. Näissä tilastoissakin näkyvä varallisuus on kertynyt pitkäjänteisellä, säännöllisellä ja johdonmukaisella sijoittamistyöllä, esimerkiksi rahastosijoituksilla ja säästämällä. Ei siinä sen ihmeellisempää kikkaa ole.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: