Mitä USA:n vaalit tarkoittavat rahastosäästäjälle?
Syksy on täyttynyt isoista otsikoista. USA:n vaalit, koronan toinen aalto ja talouksien elvytystoimet ovat saaneet palstatilaa. Osakkeet ja rahastot ovat pomppineet uutisten mukana. Sijoittajat ovat yhä saaneet nauttia tuotoista, vaikka kevään kovin markkinanousu onkin tasaantunut.
Pitkäaikaisen sijoittajan ei kannata höntyillä lehtiotsikoiden perusteella.
Päivitetty 5.11. klo 14.
Odotamme maailman nousevan vähitellen korona-alhosta, mutta reitti on oikukas hyvien ja huonojen uutisten vaihdellessa. Rahastosäästäjälle se tarkoittaa, että tuottoja on luvassa jatkossakin, mutta myös ajoittaista rahastojen arvojen pomppimista. Syksy on jälleen osoittanut, että pitkäaikaisen sijoittajan ei kannata höntyillä lehtiotsikoiden perusteella, vaan antaa ennemmin sijoitustensa arvojen kehittyä kaikessa rauhassa. Se on historiassa kerta toisensa jälkeen osoittautunut tuottoisimmaksi toimintatavaksi.
Vaalit kuin tosi-tv-draamaa
Viimeisimmäksi sijoittajien huomion on kerännyt USA:n vaalidraama, joka on kuin Hollywood-elokuvasta, eikä viimeisiä näytöksiä ole vielä edes näytelty. Vastoin ennakko-odotuksia vaalien jälkeen näytti alkuun siltä, että republikaanipresidentti Donald Trump säilyttää paikkansa Valkoisessa talossa. Tilanne kuitenkin kääntyi vähitellen, kun siirryttiin laskemaan ennakkoääniä. Niissä demokraatti Joe Bidenin osuus olikin murskaavan ylivoimainen. Niinpä vaaliasetelma kääntyi päivän edetessä niin, että Bidenin ennakoitua voittoa alettiin taas odottaa.
Jos vaalituloksessa ei muuten ollut riittävästi draamaa, ex-tv-tähti Trump toi siihen odotetun lisänsä. Hän julistautui hyvissä ajoin voittajaksi ja vaati ääntenlaskennan lopettamista oikeuskäsittelyn uhalla. Mitään kunnon perusteita vaatimukselle ei ole, joten se jää toivottavasti vain Trumpin katkeraksi uhkailuksi. Ainakaan Trumpin uhittelu ei lopulta aiheuttanut osakemarkkinoilla suurta murhetta. Yleisesti uskotaan, että vaalit saadaan hoidettua kunnialla loppuun. Toki riskejä on yhä, joten kukaan ei voi toistaiseksi taata lopullista tulosta.
Presidentti ei määrää markkinoiden suuntaa
Kuten jo aiemmin on moneen kertaan sanottu, vaalit merkitsevät sijoittajalle enemmän meteliä kuin toimivat todellisina suunnanosoittajina osakekursseille. Todennäköisimmältä näyttää, että Yhdysvaltoihin saadaan hajaantunut hallinto Bidenin presidenttikaudelle republikaanien pitäessä senaatin enemmistönsä. Tällöin suuria uudistuksia ei saada aikaan, vaan joudutaan hakemaan poliittisia kompromisseja. Jonkinlainen talouden tukipaketti pyritään vääntämään mahdollisimman nopeasti, mutta sen koko jäänee toivottua pienemmäksi. Valtion velkaantuminen hurjaa vauhtia jatkuu joka tapauksessa. Sen lisäksi edessä ovat koronataistelut ja kauppaneuvottelut eri suuntiin.
Osakemarkkinoista suosimme Yhdysvaltoja jatkossakin – ei vaalien takia, vaan niistä huolimatta. Vaaliepävarmuuden poistuminen (toivottavasti mahdollisimman pian kokonaan), talouden elpyminen ja vahvat yritykset houkuttelevat Amerikkaan. Lisäksi hajaantuneen hallinnon myötä Biden ei pääse toteuttamaan yritysten toimintaa rajoittavia suunnitelmiaan, kuten veronkorotuksia ja sääntelyn lisäämistä.
Katseet elpymiseen
Kun vaalit saadaan viimein taputeltua, katseet voidaan kääntää muihin asioihin. Koronan toinen aalto jyllää maailmanlaajuisesti, mutta sen markkinavaikutukset ovat jääneet paljon kevättä keveämmiksi. Koronan kanssa on jo totuttu elämään. Varsinkin Euroopassa korona on kuitenkin iskemässä jälleen talouteen, ja vuoden lopussa talous on supistumassa. Elpyminen onkin heikompaa kuin toivottiin, mikä rajoittaa osakkeiden nousuvauhtia. Muualla maailmassa talouden sulkutoimet ovat vähäisempiä, joten koko maailma ei ole taantumassa kevään tyyliin.
Yritykset ovat pärjänneet yleisesti ottaen yllättävänkin vahvasti koronan aikaan. Taustalla ovat sekä pelättyä pienemmät vaikutukset yritysten myyntiin että erittäin voimakkaat säästötoimet. Yritysten tulosten elpyminen vuoden toisen neljänneksen pohjistaan oli lokakuun tuloskaudella todella nopeaa. Sijoittajat olivat kuitenkin jo varautuneet siihen. Siksi hyvätkin tulokset palkittiin usein kurssilaskulla, sillä sijoittajien odotukset olivat vieläkin kovemmat.
Rahastosijoittajalle markkinat tarjoavat siten jatkossakin tukea montaa kautta. Markkinaheiluntaa tulee ajoittain, eivätkä kaikki markkinat nouse käsi kädessä, mutta sitä varten rahastoja hoitavat sijoitusammattilaiset, jotka hakevat rahastoihin lisätuottoja ja toisaalta pitävät riskejä kurissa. Huolia maailmassa riittää aina, mutta historia on osoittanut, että epävarmuus tarjoaa myös mahdollisuuksia. Pitkä aikaväli ja riittävä kärsivällisyys ovat sijoittajan parhaat kaverit.