Miksi sijoittaminen tuntuu pelottavalta?
Haluaisin sijoittaa, mutta se tuntuu vaikealta ja pelkään, että menetän säästöni. Miten pääsen pelostani eroon ja alkuun sijoittamisessa? S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila vastaa.
Tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila, Säästäminen ja sijoittaminen, S-Pankki Oy
Pelkosi on ihan ymmärrettävä. Sijoitusalalla vilisee hankalia termejä, joista monelle tulee helposti sellainen olo, että pitäisi tietää hirveästi uskaltaakseen sijoittaa yhtään mihinkään. Lisäksi mediassa asiasta puhuvat usein varakkaat henkilöt, jotka sijoittavat suuria summia. Näin syntyy väärinkäsitys, että pitäisi olla erityisen rikas voidakseen sijoittaa.
Sijoittamiseen mahtuu kuitenkin paljon eri värejä ja sävyjä: jotkut sijoittavat ammattimaisesti, mutta useimmat kuitenkin säästääkseen.
Voit hälventää pelkoa hankkimalla asiallista perustietoa sijoittamisesta ja rahastoista. Voit aloittaa esimerkiksi s-pankki.fi:n sivustolta tai kääntyä S-Pankin asiakaspalvelun puoleen. Monet aloittelevat ja kokeneemmatkin sijoittajat pitävät omaa blogia, joista saat lisänäkemystä. Sijoittaminen kiinnostaa nykyään monia ihmisiä, joten löydät samanhenkistä keskusteluseuraa todennäköisesti jo lähipiiristä sekä laajalti sosiaalisesta mediasta.
Sijoittamisen aloittamiseen et tarvitse suuria summia, sillä esimerkiksi S-Säästörahastojen minimisijoitus on 10 euroa. Voit aloittaa sijoittamisen laittamalla pienen summan sivuun aina palkkapäivänä. Pari kymppiä viikossa hupenee helposti johonkin vähemmän tärkeään, ja sen summan voisi yhtä hyvin sijoittaa tulevaisuuden varalle kasvamaan korkoa.
Toinen helppo tapa aloittaa sijoittaminen on siirtää S-ryhmän ostoista kertyvä Bonus S-Säästörahastoon.
Sijoita rahastoon mieluummin vaikka pari kymppiä kerran kuussa kuin pari sataa kerran vuodessa."
Sijoittamisen riskejä voi hallita hajauttamalla sijoituksia eri kohteisiin, mikä on rahastojen valtti. Joissakin rahastoissa sijoitetaan enemmän korkomarkkinoille, toisissa taas osakkeisiin. Korkomarkkinoiden kehitys on tyypillisesti vakaampaa ja tuotto maltillinen, kun taas osakemarkkinoilla kurssit voivat heilahdella, mutta tuottoa on todennäköisesti pitkällä aikavälillä odotettavissa enemmän.
Myös ajallinen hajautus kannattaa eli voit sijoittaa rahastoon pienen summan joka kuukausi tai vaikka joka viikko. Silloin sijoituksesi ei altistu niin herkästi kurssien heilahdukselle, jos sellainen sattuisi osumaan rahaston ostohetkeen. Eli mieluummin pari kymppiä kerran kuussa kuin pari sataa kerran vuodessa!
Voit aloittaa rahastosäästämisen helposti S-Pankin verkkopankissa tai S-mobiilissa. Siellä pystyt tutustumaan erilaisten rahastojen sijoituskohteisiin ja valitsemaan itsellesi sopivan rahaston. Sieltä näet myös merkintä- ja lunastuspalkkiot sekä rahaston juoksevat kulut, joihin sisältyy muun muassa hallinnointi- ja säilytyskuluja. Merkintä- ja lunastuspalkkioita ei peritä S-Säästörahastoissa.
Pidä pää kylmänä ja pysy alkuperäisessä säästösuunnitelmassasi, vaikka sijoituksesi arvo vähän heiluisikin. Jos 100 euron sijoituksesi on laskenut hetkellisesti 90 euroon, älä panikoi. Se on normaalia ja kuuluu asiaan. Jos kuitenkin haluat lunastaa säästösi, saat rahat tilillesi S-Säästörahastosta parissa päivässä milloin vain.”
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: