Rahastosäästäminen on helppoa ja selkeää. Rahastoja hallinnoivat ammattimaiset rahastonhoitajat, joten sinun ei tarvitse käyttää aikaasi pörssikurssien seuraamiseen. Osakekauppa taas vaatii perehtyneisyyttä ja markkinoiden seuraamista – ja aikaa. S-Pankin sijoitusasiantuntija Johanna Lehtipuu antaa muutaman esimerkin, minkä vuoksi rahastot ovat säästäjälle hyvä vaihtoehto.
Miksi rahastosijoittamiseen liittyy yleensä pienempi riski kuin osakesijoittamiseen?
Kaikkia rahojaan ei kannata laittaa yhden kortin varaan. Sijoittamiseen väistämättä liittyvä riski pienenee sijoituksia hajauttamalla, ja nyrkkisääntö onkin, että omaan sijoitussalkkuun on hyvä ostaa vähintään kymmenen eri yrityksen osakkeita – mieluummin enemmän. Jokaisesta osakeostosta koituu kuitenkin usein oma kiinteä kulunsa, jolloin kutakin osaketta ei kannata hankkia ihan pikkusummalla.
Osakerahastoihin rahastonhoitajat valitsevat monen eri yrityksen osakkeita. Jo sijoitusrahastolaki määrää, että normaaleissa sijoitusrahastoissa ei saa olla yli 10 prosenttia yhden yrityksen osakkeita.
Rahasto hajauttaa siis sijoituksesi yleensä tehokkaammin kuin mihin pääsisit osakekaupan kautta, ja hajauttaminen pienentää sijoitusriskiä.
Millä tavalla riski hajautuu rahastoissa?
Rahastojen kautta on helppo hajauttaa riskiä maantieteellisesti eli sijoittaa esimerkiksi suomalaisten yritysten lisäksi myös ulkomaisiin yrityksiin. Voit valita sijoituskohteeksesi rahaston, jossa kansainvälinen hajauttaminen on tehty valmiiksi: tällaisessa rahastossa salkunhoitajat valitsevat rahastoon monen yrityksen osakkeita monista eri maista.
Hajauttamista on myös se, että sijoitetaan moniin eri kohteisiin, kuten esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin ja kiinteistöihin. S-Pankki Varainhoito -rahastoissa on kolme riskitason mukaan luokiteltua vaihtoehtoa, joissa on eri määrä osake- ja korkosijoituksia.
Kiinteistö- ja metsäsijoitukset tarjoavat osakesalkun rinnalle hyvän hajautuksen, mutta niihin on miltei mahdotonta päästä käsiksi esimerkiksi tuhannella eurolla. S-Pankki Metsä ja S-Pankki Asunto kautta voit ostaa kiinteistöjä ja metsää jo 200 eurolla. Molempiin rahastoihin voi tehdä merkintöjä neljästi vuodessa. S-Pankki Metsä -rahastosta omat rahat voi lunastaa kesä- ja joulukuun 15. päivänä. S-Pankki Asunto -rahastosta omien osuuksien myynti onnistuu maalis-, kesä-, syys- ja joulukuun viimeisenä pankkipäivänä.
Ajallinen hajauttaminen onnistuu rahastoissa niin, että säästät rahastoon tietyn summan säännöllisesti, vaikkapa kuukausittain. Toisin kuin muualla, S-Pankissa voit aloittaa säästämisen siirtämällä Bonuksen rahastoon.
Yleisesti ottaen on hyvä muistaa, että kaikkeen sijoittamiseen – ja siten myös rahastosäästämiseen – liittyy aina riski, joka kulkee käsi kädessä tuotto-odotuksen kanssa. Mitä suurempia odotuksia sijoituksen tuottoon liittyy, sitä suurempi on myös siihen liittyvä riski.
Vaikka asiantuntijamme huolehtivat säästöistäsi, ne ovat valitsemastasi rahastosta riippuen alttiita markkinoiden heilahteluille. Rahaston arvo voi myös heiketä ja et välttämättä saa sijoittamiasi rahoja takaisin.
Miten hyödyn rahastosäästäjänä rahastonhoitajasta?
Aika on rahaa. Osakesijoittajan pitää seurata markkinoita ja yrityksien kehitystä sekä tehdä ostopäätöksiä. Se vaatii tietoa ja paneutumista. Kun sijoituksistasi huolehtii rahastonhoitaja, sinä voit tehdä jotain ihan muuta. Sinun ei tarvitse seurata pörssikurssien heilahteluita tai valita yksittäisiä sijoituskohteita, koska sijoitusrahastoissa ammattimaiset rahastonhoitajat tekevät päätöksiä puolestasi.
Mitä tarkoittaa, että rahastot eivät ole verovelvollisia mutta osakkeet ovat?
Rahastot eivät ole verovelvollisia, joten rahaston saamista osingoista sekä arvopapereiden ostoista ja myynnistä rahastojen sisällä ei tarvitse maksaa veroa. Myöskään korkorahastot eivät maksa lähdeveroa eli veroa korkotuloista.
Jos rahastosäästöjesi arvo nousee, sinä joudut maksamaan arvonnoususta veroa vasta silloin, jos myyt rahasto-osuutesi. Joskus rahasto voi myös päättää jakaa tulojaan omistajilleen tuotto-osuuksina, josta maksetaan pääomaveroa.
Osakkeista maksetaan luovutusvoittoveroa eli myyntivoiton veroa aina, kun ne myydään voitolla. Lisäksi osakkeista saatavat osingot ovat verotettavaa tuloa.