Siirry suoraan sisältöön

Miksi minun kannattaisi ottaa hieman riskiä sijoituksissani?

Sijoittamisessa riski on myös mahdollisuus. Mitä sijoittamisen riskeillä tarkoitetaan? Mikä on sopiva riski? S-Pankin sijoitusasiantuntija Kim Westerling vastaa.

Riski tarkoittaa sijoittamisessa arvonvaihtelua. Riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Jos hyväksyt isomman arvonvaihtelun lyhyellä aikavälillä, odotettu tuotto kasvaa pitkällä aikavälillä.

Sijoituksen arvo voi siis nousta tai laskea hetkellisesti, ja se on normaalia. Sijoittamisessa ei haeta pikavoittoja vaan odotetaan, että tuottoa kertyy sovitussa tavoiteajassa.

Miksi sijoituksissa kannattaa ottaa riskiä?

Sijoittaja haluaa aina tuottoa sijoituksilleen. Riski on olennainen osa sijoittamista, sillä ilman riskiä ei ole mahdollista tavoitella korkeampia tuottoja.

Toisaalta riski tarkoittaa myös mahdollista pääoman menettämistä. Silti ainoa varma tapa antaa yleisen hintatason nousun eli inflaation nakertaa omia rahoja on makuuttaa niitä tilillä. Tileille maksettavat talletuskorot ovat tällä hetkellä varsin maltillisia ja siksi tileille tehdyistä säästöistä käytännössä häviää varoja inflaation verran. Useissa tapauksissa on siis järkevämpää sijoittaa rahat.

Kuitenkin jos tietää tarvitsevansa käyttöönsä rahaa pian, esimerkiksi vuoden sisällä, kannattaa rahat pitää tilillä. Jos taas haluaa säästää pidemmällä aikavälillä, kannattaa ottaa ainakin pientä riskiä: sijoittaminen on säästämistä tulevaisuuteen.

Miten iso riski kannattaa ottaa?

Jokainen meistä suhtautuu riskiin eri tavalla, eli vain sinä itse tiedät, millainen riski on omasta mielestäsi liian iso ja mikä tuntuu sopivalta. Kokemuksen kautta oppii usein tuntemaan oman riskitasonsa.

Voit pohtia, haluatko ehkä ottaa vain juuri sen verran riskiä, että varat on suojattu inflaatiolta. Vai onko tavoitteena varallisuuden kasvattaminen, jolloin pitää ottaa jo enemmän riskiä?

Riskitasoon vaikuttaa myös aika: säästätkö kolmen vuoden päähän ulkomaanmatkaan varten vai kuukausittain 20 vuoden päähän eläkettä varten? Usein pitempi sijoitusaika mahdollistaa suuremman riskitason.

Sijoittamisen riskejä pohtiessasi kannattaa keskustella myös asiantuntijan kanssa.

Miten riskiä voi tasoittaa?

Sijoittamisessa kannattaa olla maltillinen. Paniikkiin ei ole syytä, vaikka kurssilaskua olisi kestänyt jo jonkin aikaa.

Pitäytyminen tavoitteeksi asetetussa säästöajassa kannattaa, sillä aika tasaa riskiä. Riskiä voi tasata myös säästämällä säännöllisesti rahastoon pieniä summia kerrallaan, vaikka toki hiljalleen säästettynä tuottoakin kertyy hitaammin kuin kerralla sijoitetulle isommalle summalle.

Millaisia riskejä S-Pankin rahastot sisältävät?

S-Säästörahastoja  on kolme riskitason mukaan luokiteltua vaihtoehtoa: matala, kohtuullinen ja korkea.

S-Säästörahasto Varovainen sopii sijoittajalle, joka hakee tilisäästämistä korkeampaa tuottoa matalalla riskillä. Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkosijoituksiin. Rahaston sijoitukset painottuvat riskittömämpiin korkosijoituksiin, joten rahaston arvo vaihtelee vain vähän markkinoiden heiluessa.

S-Säästörahasto Kohtuullinen sijoittaa maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkopapereihin siten, että pääpaino on korkoja riskipitoisemmissa osakkeissa. Pidemmällä aikavälillä voit odottaa jo kohtalaista tuottoa.

S-Säästörahasto Rohkeassa kaikki sijoitukset kohdistuvat normaalitilanteessa osakkeisiin. S-Säästörahasto Rohkean suositeltu sijoitusaika on selvästi muita säästörahastoja pidempi, jopa 5–10 vuotta. Myös tuotto-odotus on parempi.

Täysin riskitöntä sijoituskohdetta ei ole olemassa. Sijoitusrahastoissa varat on hajautettu, koska lakikin määrää niin, ja tästä syystä sijoitusrahastoa pidetään pienemmän riskin sijoituksena. Hyvin hoidettu ja hajautettu rahastosalkku ei voi käytännössä menettää kaikkea arvoaan.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Tutustu myös

Nousujohteista markkinakehitystä

Näin pääset alkuun säästämisessä tai sijoittamisessa

Myrskyn jälkeen auringonpaistetta