Rahaston valintaa kannattaa miettiä omien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Elämäntilanteella on merkitystä, sillä se vaikuttaa esimerkiksi siihen, saatatko tarvita rahaa käyttöön nopeasti vai voitko sitoa varoja viideksi tai vaikka pariksi kymmeneksi vuodeksi. Kannattaa myös miettiä, siedätkö sitä, että säästöjesi arvo saattaa nousun sijaan myös laskea? Entä kuinka paljon odotat saavasi tuottoa säästöillesi vuosittain? Näitä asioita kannattaa aina pohtia huolellisesti, kun valitsee itselle sopivaa rahastoa.
Riittääkö maltillinen voitto vai siedätkö pörssikurssien heilahteluja?
Korkoihin sijoittavassa rahastossa säästöjesi arvo ei vaihtele yhtä paljon kuin esimerkiksi osakerahastoissa, mutta myös tuotto voi olla pienempi. Sijoittamisen perussääntö on, että mitä pidempi sijoitusaika on, sitä suuremman osan sijoituksista voi ohjata osakemarkkinoille. Osakepainotteisen rahaston tuotto saattaa heilahdella paljon: välillä sijoituksen arvo voi olla pienempi kuin sijoittamasi summa, välillä taas suurempi. Kaikenlaiseen sijoittamiseen liittyy kuitenkin riski siitä, että pahimmassa tapauksessa sijoitetun rahan voi menettää kokonaan. Sinun kannattaa siis pohtia tarkasti, miten paljon odotat sijoituksillesi tuottoa ja miten paljon olet toisaalta valmis ottamaan riskiä. Sijoittamisen ei pitäisi aiheuttaa stressiä.
S-Pankilla on vaihtoehtoja kaikenlaisille sijoittajille eri elämäntilanteisiin. S-Säästörahastot ovat hyvin hajautettuja perusrahastoja, joista sijoittamisen voi aloittaa turvallisin mielin ilman aiempaa sijoituskokemusta. Valittavana on varovainen, kohtuullinen ja rohkea S-Säästörahasto. Verrattuna osakesijoittamiseen rahastojen etuna on se, että säästäjän ei tarvitse itse huolehtia aktiivisesti sijoituksistaan, vaan rahastonhoitaja hoitaa niitä hänen puolestaan. S-Pankissa rahastoja hallinnoi konserniin kuuluva FIM Varainhoito Oy, ja S-Pankki puolestaan tarjoaa sijoituspalveluita välittämällä asiakkaiden osto- ja myyntitoimeksiantoja rahastoihin.
Opiskeletko tai oletko ehkä juuri valmistunut?
Ehkä tarvitset rahaa maailmanympärimatkaa varten noin viiden vuoden päästä, jolloin voisit ehkä harkita varovaista tai kohtuullisen riskin rahastoa. Jos tavoitteesi on kymmenen vuoden päässä, voisit miettiä, valitsisitko ehkä rohkeammin hieman riskipitoisemman rahaston.