Siirry suoraan sisältöön

”Metsä on minulle elinkeino ja elämysten lähde”

Saarijärveläinen Pirjo Luotola hoitaa omassa metsässään lähes kaikki työt itse: "Heinään, raivaan, istutan ja harvennan." Joulukuusen hän katsoo valmiiksi jo kesällä.

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Yhteishyvässä 6/2020.

 

Saarijärveläinen Pirjo Luotola kertoo omasta metsäsuhteestaan näin:

"Metsä on minulle pääasiassa elinkeino, sillä olen maatilallinen tilalla, jossa metsällä on merkittävä osuus. Toki metsä merkitsee paljon muutakin. Olen lapsesta asti viihtynyt metsässä ja ammentanut sen vihreydestä voimaa. Luonto on minulle edelleen elämysten lähde.

Omassa metsässä samoilussa on erityinen tunnelmansa. Kesäisin katson valmiiksi kuusen, josta tulee sen vuoden joulukuusi.

Kun lapset olivat pieniä, haimme joulukuusen aina yhdessä. Kuusenhakumatkasta tuli niin arvokas perinne, että vaikka lapset ovat jo aikuisia, he tulevat edelleen mielellään mukaan.

Hyödynnän metsää monipuolisesti myös marjastamalla ja sienestämällä. Käytän paljon luonnonyrttejä, ja uskon, että niiden ansiosta olen pysynyt terveenä. En ole juuri sairastanut flunssia enkä muitakaan yleissairauksia."

”Kesäisin katson valmiiksi kuusen, josta tulee sen vuoden joulukuusi.”

Suomalaiset pitävät metsistään hyvää huolta

"Metsänomistajana ja -hoitajana teen päätehakkuita lukuun ottamatta lähes kaikki työt itse. Heinään, raivaan, istutan ja harvennan. Minun ja mieheni lisäksi mukana metsätöissä on poikamme, joka opiskelee metsänhoitajaksi.

Metsän hoidontarpeenarviointi on jäänyt minun vastuulleni. Toisin sanoen vahdin esimerkiksi sitä, milloin on lähdettävä raivaussahan kanssa liikkeelle. Apunani on metsänhoitoyhdistys.

Mielestäni suomalaiset pitävät yleisesti ottaen metsistään hyvää huolta. Tosin jonkin verran on etämetsänomistajia, jotka ovat vieraantuneet metsätöistä ja laiminlyövät puuston hoidon."

Tuotto ja luontoarvot käsi kädessä

"Metsän taloudellinen tuotto on minulle tärkeää, mutta siten, että luontoarvot otetaan huomioon. Mielestäni tuotto ja luontoarvot kulkevat käsi kädessä. Omissa metsissämme olemme jättäneet joitakin erikoisempia metsäalueita käsittelemättä.

Vaikka tavoitteena olisi mottimäärien kasvattaminen, metsä voi olla monimuotoista sekametsää. Rehevässä Keski-Suomessa tämä on mielestäni luontevaa. Vain yhtä lajia kasvattamalla esimerkiksi hyönteistuhojen riskit lisääntyvät.

Meillä on metsää yhteensä toista sataa hehtaaria. Haluan jättää metsät perinnöksi paremmassa kunnossa kuin mitä ne olivat aloittaessani.

Jos suinkin on varaa, suosittelen metsän omistamista muillekin. Äkkinäisiä jättipotteja metsä ei tarjoa, mutta pitkällä aikavälillä se on varteenotettava vaurastumisen muoto.

Olen huomannut, että metsä ja metsänhoito kiinnostavat myös naisia. Naisille on omia raivaussahakurssejakin.

Minulle metsä merkitsee harrastusta myös luottamustoimen kautta, sillä olen aktiivisesti mukana paikallisen metsänhoitoyhdistyksen hallituksessa. Sitä kautta voi vaikuttaa suomalaiseen metsänhoitoon.

Toivoisin toimintaan mukaan lisää naisia. Minun mielestäni meillä on miehiä pehmeämmät metsänhoitoarvot."

Tutustu S-Metsärahastoon

Tee merkintä S-Metsärahastoon 15.3. klo 16 mennessä.

OSTA RAHASTOA

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat