Siirry suoraan sisältöön

Markkinoilla myrskyää – rahastosäästäjän hermot koetuksella

Sijoitusvuosi 2016 on käynnistynyt historiallisen heikosti. Mitä osakemarkkinoilla tapahtuu ja miten omia sijoituksia ja säästöjä voisi myrskyltä suojata? Vastaamassa S-Säästörahastoista* vastaava rahastonhoitaja Ari Pakarinen.

Alkuvuosi 2016 on käynnistynyt sijoitusmarkkinoilla nopealla pörssilaskulla. Viimeksi yhtä nopea ensimmäisten päivien lasku  nähtiin Yhdysvaltain Dow Jones Industrials -osakemarkkinaindeksissä vuonna 1987. Moni säästäjä ja sijoittaja on huolissaan sijoitustensa arvon laskusta. Mistä lasku johtuu?

”Kiinan talous kasvoi pitkään nopeimmin maailmassa ja oli osaltaan nostamassa maailmantaloutta finanssikriisin jälkeisestä taantumasta. Nyt talouskasvun hidastuminen on jatkunut jo parin vuoden ajan, kun investointi- ja vientivetoisesta mallista siirrytään kotimarkkina- ja kulutusvetoiseen talouteen. Siirtymä ei ole tuskaton. Kiina on maailman toiseksi suurin talous, jonka osuus maailmantalouden kasvusta on 35–40 %. Kiinan kasvun hidastumisella on näin ollen merkittävä vaikutus koko maailmantalouden kasvuun”, S-Säästörahastoista vastaava rahastonhoitaja Ari Pakarinen taustoittaa.

USA:n puolella huolia lisää Pakarisen mukaan se, että maan keskuspankki on aloittanut koronnostot samaan aikaan, kun yritysten tuloskasvu näyttää pysähtyneen ja epävarmuus yrityslainamarkkinoilla on kasvanut. USA muodostaa maailman osakemarkkinoista noin puolet. Siksi valtameren takaiset tunnelmat vaikuttavat voimakkaasti markkinoihin.

”Yhdysvaltojen talous on edelleen hyvällä tolalla, mutta muutokset esimerkiksi teollisuuden puolella kertovat tuotannon supistumisesta.”

Pitkäjänteisyys palkitaan rahastosäästämisessä – oma säästöaika ratkaisee

Vaikka alkuvuoden lasku onkin ollut historiallisen nopea, ovat markkinoiden heilahtelut joskus navakassakin aallokossa luonnollinen osa markkinoiden toimintalogiikkaa.

”Rahastojen arvojen lasku tuntuu aina suhteessa pahemmalta, kuin arvojen noususta saatava ilo. S-Säästörahastoihin on ollut mahdollista sijoittaa reilun kahden vuoden ajan ja tuo aika on ollut noususuhdanteista. On ymmärrettävää, että osalle asiakkaista nousee nyt huoli omien rahojen kohtalosta”, Pakarinen sanoo.

Rahastosäästäminen on kuitenkin pitkäjänteisten laji. S-Säästörahastojen säästämishorisontti on viidestä kymmeneen vuotta. Rahastonhoitajat seuraavat tarkasti markkinoita ja reagoivat muutoksiin.

”Kolmen-kuuden kuukauden aikajänteellä näkemyksemme osakemarkkinoiden kehityksestä on negatiivinen. Siksi olemme pienentäneet osakesijoitusten määrää rahastoissa ja etsineet tilapäisesti turvasatamaa muun muassa käteisestä, rahamarkkinasijoituksista ja valtiolainamarkkinoilta.”

Yksittäisen rahastosäästäjän kantti on kovilla aikoina, jolloin omien säästöjen arvo näyttää viikoittain hupenevan. Omaa riskinsietokykyään onkin hyvä aika ajoin tarkastella. Pakarisen mukaan lähikuukausina voi olla odotettavissa yllättävänkin epämukavia ajanjaksoja.

”Jos alkaa voida huonosti sen vuoksi, että säästöjen arvo laskee, kannattaa miettiä, onko oman sijoitustuotteen riskitaso sittenkään oikea. Mikään ei estä väliaikaistakaan vaihtoa matalariskisempään rahastoon”, Pakarinen kertoo.

 

* S-Säästörahastot (Varovainen, Kohtuullinen ja Rohkea) ovat FIM Varainhoitorahastojen (30, 70 ja 100) rinnakkaisia osuussarjoja. S-Säästörahastojen varat sijoitetaan pääasiallisesti toisiin rahastoihin. Rahastoja hallinnoi FIM Varainhoito Oy. S-Pankki tarjoaa asiakkaalle sijoituspalvelua välittäessään toimeksiantoja FIMin rahastoihin. Sijoituspalvelusopimus syntyy asiakkaan ostaessa rahastoja S-Pankin kautta.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Tutustu myös

Myrskyn jälkeen auringonpaistetta

Markkinahermoilua kesällä