Siirry suoraan sisältöön

Kun pahin tapahtuu

Miten selviäisit lainastasi, jos elämä yllättäisi ikävästi? Tulojen tippumiseen joko väliaikaisesti tai pysyvästi on aina hyvä varautua etukäteen. Kriisin keskellä on huojentava tietää, että voi esimerkiksi jatkaa asumista omassa kodissa ilman huolta lainan takaisinmaksusta.

Elämässä sattuu ja tapahtuu, myös ikäviä asioita. Oma talous kannattaa suunnitella niin, että tili ei mene miinukselle vaikka tulot romahtaisivat tai eteen tulisi isompiakin kriisejä. Asuntolainan tai muun vakuudellisen lainan takaisinmaksun voi lisäksi turvata erillisellä lainaturvavakuutuksella.

Erään perheen tarina on erityisesti jäänyt S-Pankin kehityspäällikön Päivi Huttusen mieleen. Mies kuoli täysin yllättäen noin 40-vuotiaana sairauskohtaukseen ja hoitovapaalla kotona ollut vaimo jäi pienten lasten yksinhuoltajaksi.

”Muistan, kun asiaa hoitaneen laina-asiantuntijan kasvot kirkastuivat, kun tämä pystyi toteamaan leskelle, että lainaturva maksaa asuntolainan kokonaan pois”, sanoo Huttunen. Leskelle oli surun keskellä helpotus, että perhe sai jäädä asumaan rakkaaseen kotiin. 

LähiTapiolan yhteysjohtaja Sonja Lehtosen mukaan noin 8 000 työikäistä (15–64-vuotiasta) suomalaista kuolee vuosittain. Lähes kymmenen prosenttia kuolemista johtuu tapaturmasta.

”Jos yllättävään tilanteeseen ei ole varauduttu, on koti usein myytävä, jotta laina saataisiin maksettua pois”, sanoo Lehtonen.

Myös S-Pankin Huttusen mukaan on hyvä, että asunnon mahdollisen myyntiajankohdan voi määrätä itse, eikä sitä välttämättä tarvitse tehdä keskellä kriisiä.

Jos yllättävään tilanteeseen ei ole varauduttu, on koti usein myytävä.

Vakuutusturva usein alakanttiin

Huttusen mukaan kaikkien suomalaisten asuntovelallisten pitäisi vähintään käydä mielessään läpi, millä tasolla oma varautuminen on.

LähiTapiolan Sonja Lehtosen mukaan harvalla suomalaisella on ylipäätään jonkinlainen henkivakuutus. ”Lisäksi vakuutukset ovat tyypillisesti alimitoitettuja.”

Lehtonen kehottaa jokaista asuntovelallista tarkistamaan, onko sosiaaliturva ja muu vakuutusturva riittävä perheen tuloihin, varoihin ja velkoihin nähden. Sosiaaliturva yksin riittää harvoin kattamaan perheen toisen huoltajan palkan jäämistä pois. Toisen huoltajan äkillinen kuolema tai tapaturmasta aiheutuvat suuret menot voivat saattaa perheen taloudellisiin vaikeuksiin.

Sopivaa vakuutusturvan määrää arvioitaessa asuntolainan suuruuden lisäksi kannattaa huomioida muun muassa lasten lukumäärä ja keskimääräiset vuositulot.

"Myös olemassa oleviin S-Pankin lainoihin voidaan liittää jälkikäteen milloin vain vakuutusturva", muistuttaa Päivi Huttunen.

Huttunen sanoo, että lainaturvavakuutus sopii kaikille asuntovelallisille, mutta aivan erityisesti turvaa kannattaisi miettiä silloin, kun laina on suurimmillaan, lapset pienimmillään ja kun palkkatulojen suuruudessa on puolisoiden välillä tasoero. Yksinhuoltajille asuntolainan takaisinmaksun onnistumisen turvaaminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Vahinko ei tule kello kaulassa

Lehtosen mukaan suurin osa tapaturmista tapahtuu vapaa-ajalla ja kotona. Niistä voi aiheutua yllättäviä kustannuksia tuhansista euroista aina useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Usein tapaturman vuoksi joudutaan hankkimaan apuvälineitä ja tekemään muutostöitä kotiin. Yksin asuvat joutuvat jo ihan käytännön asioiden hoitamiseksi hankkimaan usein kotiapua, jotta selviävät arjesta tapaturman jälkeen.

Ihmisillä on usein laina- ja henkivakuutuksista kallis mielikuva.

”Joitain kymppejä kuukaudessa”, Huttunen luonnehtii lainaturvan kustannusta.

Paljon riippuu tietenkin siitä, minkä ikäisenä lainaturvan ottaa. ”Mitä nuorempi olet, sitä vähemmän lainaturvavakuutus maksaa.”

S-Pankin lainaturva auttaa lainan takaisimaksussa, jos tulot tippuvat sairastumisen, työttömyyden, tapaturman tai kuolemantapauksen johdosta 

 

Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt 2017. Helsinki: Tilastokeskus 

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Katso myös

Opintolainan takaisinmaksu – milloin ja miten se tapahtuu?

Ensimmäinen oma koti kiikarissa? Lue viisi vinkkiä loppuvuoteen

Autoa ostamassa? Ota nämä asiat huomioon