Siirry suoraan sisältöön

Korona heiluttaa sijoituksia – pää kylmänä eteenpäin

Koronavirus painoi osakemarkkinat roimaan laskuun helmikuun lopussa. Epävarmuus keikuttaa osakkeita jatkossakin, kun koronan seurauksia arvuutellaan. Vanha totuus kuitenkin on, että aina kannattaa sijoittaa. Tavallisen säästäjän on hyvä pitää pää kylmänä.

Mistä osakekurssien heilumisessa on kyse?

Viime vuosikymmeninä on saatu tottua erilaisiin sairausepidemioihin, kuten lintuinfluenssaan, SARSiin, ebolaan ja niin edelleen. Joka kerta ne ovat säikäyttäneet ja niiden on pelätty leviävän hallitsemattomasti. Epidemiat on kuitenkin kerta toisensa jälkeen saatu melko nopeasti aisoihin, jolloin taudin aiheuttamat vahingot ovat jääneet rajallisiksi.

Tammikuussa esiin noussut koronavirus on nyt vuorostaan herättänyt sijoittajien huolet ja painanut osakkeet alamäkeen. Aiempiin tautiepidemioihin verrattuna markkinoiden reaktio koronaan oli aluksi yllättävän pieni ja sitten yhtäkkiä yllättävän suuri. Tämä kertoo enemmän sijoittajien tunnelmista kuin taudista itsestään. Sijoittajilla on takana erinomaisia tuottoja viime vuosilta, jolloin myyntinappulaa painettiin huonojen uutisten myötä herkästi. Nyt osakkeiden hinnat kuvastavat arvioita, joiden mukaan korona aiheuttaa talouteen selkeitä, mutta ohimeneviä heikkouksia.

Miten osakkeiden hinnat kehittyvät jatkossa?

Kukaan ei voi sanoa varmasti, mihin suuntaan osakkeiden hinnat kehittyvät lähiaikoina. Meidän arviomme on, että markkinoilla on tilaa liikkeille sekä ylös- että alaspäin – koronan etenemisestä riippuen. Tämän takia osakkeiden paino on tällä hetkellä neutraali esimerkiksi Säästäjä- ja S-Säästörahastoissa.

Todennäköisin skenaario on, että ennen pitkää koronaepidemia alkaa helpottaa. Vaikutukset maailman talouskasvuun ja yrityksille ovat negatiivisia mutta rajallisia. Tällöin osakemarkkinat vähitellen vakautuvat ja voivat hakeutua ylöspäinkin, kun luottamus talouteen palautuu.

Mitä tavallisen säästäjän pitäisi ajatella tästä kaikesta?

Tällaisessa ympäristössä tavallisen säästäjän hermot ovat koetuksella. Monesti sanotaan, että osakkeet menevät liukuportaita ylös, mutta tulevat hissillä alas, kun pitkä, yhtämittainen nousujakso päättyy. Markkinoilla on yhtenä päivänä osto- ja toisena myyntipaniikki, ja osakkeet pomppivat edestakaisin. Luotettavaa tietoa virustilanteesta ja sen kehityksestä on vaikea saada, ja siksi kaikkiin huhuihin tartutaan kärkkäästi. Tärkeintä on pitää pää kylmänä, sillä liiallinen hätiköinti osoittautuu usein virheeksi.

Pitkälle pääsee jo sillä, että muistaa vanhan totuuden: aina kannattaa sijoittaa. Ajoittaiset markkinalaskut ovat osa sijoittamista ja niihin täytyy tottua. Markkinat ovat kuitenkin paljon useammin nousussa kuin laskussa, joten sijoittaminen on pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Itse asiassa on jopa niin päin, että kun markkinat laskevat, avautuu usein hyviä mahdollisuuksia ostaa arvopapereita.

Paras tapa säästää omia hermoja on säästää kuukausittain rahastoon. Näin toimimalla on mukana markkinoilla silloin, kun ne menevät ylös ja silloin, kun markkinoilla on menossa alennusmyynnit.

Tutustu myös

Myrskyn jälkeen auringonpaistetta

Markkinahermoilua kesällä