Kohti yhteistä tulevaisuutta – Näin rakkaushuijari toimii
Rakkaushuijarin toimintatapa on monille tuttu. Kaunis nainen tai vielä yleisemmin komea mies ottaa yhteyttä treffipalvelussa, keskustelupalstoilla tai Facebookissa, joutuu yhtäkkiä pulaan kaukomailla ja tarvitsee nopeasti rahaa. Tällaista on helppo varoa, eikö olekin?
Varovaisuus voi unohtua, kun yhteydenpito jatkuu kuukausia. Huijari oppii tuntemaan kohteensa ja tarjoamaan juuri oikeanlaista huomiota. Hän täyttää yksinäiset illat ja luo unelman yhteisestä tulevaisuudesta.
Kun huijarinavunpyyntö tulee, päätös on tehtävä hetkessä. Rakastunut tyhjentää helposti tilinsä, ja kun sekään ei riitä, ottaa lainan. Luottamusta voi vahvistaa se, että huijari on aiemmin siirtänyt rahojaan uhrin tilille eteenpäin siirrettäviksi. Hän on siis käyttänyt uhria muulina rahanpesussa.
Kun uhri lopulta vetäytyy, valejuristi saattaa ottaa yhteyttä ja lupaa hankkia menetetyt rahat takaisin. Pettymyksen, ikävän, häpeän ja taloudellisen ahdingon keskellä uhri näkee mahdollisuutensa ja ottaa uuden lainan maksaakseen valejuristille.
Luvassa huimat tuotot – Näin sijoitushuijari toimii
Sijoitushuijarin luomuksia ovat tyypillisesti Facebook-mainokset, joissa tunnetut henkilöt muka kertovat valtavista voitoistaan kryptovaluuttamarkkinoilla. Osa huijareista taas tarjoaa henkilökohtaista sijoitusneuvontaa puhelimitse. Huijausta vai ei, se selviää kokeilemalla, saattaa joku tuumata. Hän pistää satasen peliin.
Pian sijoitushuijarin tyylikäs verkkopalvelu näyttää tuoreelle sijoittajalle, että sijoitus on jo tuplaantunut. Tarjolla on myös mahdollisuus sijoittaa lisää, kunhan toimii pian. Menee tonni, ja pian toinenkin. Kymppitonnin sijoitus onnistuu lainarahalla.
Epäilys kuitenkin kalvaa ajoittain tai sijoittajalle tulee muuten vain halu lunastaa voitot. Lunastaminen ei onnistukaan, eikä kukaan vastaa viesteihin. Verkkopalvelu näyttää, että kurssi romahti juuri nollaan.
Sijoittamisessa on aina riskinsä. Siksi sijoitushuijarin uhrilta voi häpeän ja itsesyytösten keskellä unohtua, että hän ei sijoittanut huonoon tuotteeseen vaan olemattomaan tuotteeseen. Hän on petoksen uhri.
Varo kalastelijan koukkua!
- Viestit: Älä klikkaa linkkiä tai liitettä sähköposti- tai tekstiviestissä, jota et ole odottanut tai tilannut, äläkä kerro henkilö- tai pankkitietojasi vastausviestissä. Poista epäilyttävä viesti ja tarkista yrityksen tai viranomaisen verkko- tai puhelinpalvelusta, onko sinua yritetty tavoittaa.
- Puhelut: Muista, että pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta eivätkä kysy koskaan pankkitunnuksiasi. Ohjelmistoyritysten IT-tuki ei myöskään soita asiakkailleen. Jos vastaat soittoon tuntemattomasta numerosta, ole valmis lopettamaan epäilyttävä puhelu.
- Verkkopalvelut:Kirjaudu verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun mobiilisovelluksen kautta tai kirjoittamalla osoite suoraan selaimen osoitekenttään, ei hakukoneeseen. Tallenna osoite kirjanmerkiksi seuraavaa kertaa varten.
- Laitteet ja ohjelmistot: Varmista, että puhelimesi, tablettisi ja tietokoneesi käyttöjärjestelmät sekä virustorjunta- ja muut ohjelmistot ovat aina ajan tasalla.
- Verkko-ostokset: Varo verkkosivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Käytä jokaisessa verkkokaupassa ja -palvelussa eri salasanaa siltä varalta, että salasana vuotaisi yhdeltä sivustolta. Varmista toimitusehdoista, ettet ole sitoutumassa tietämättäsi kuukausimaksuihin.