Siirry suoraan sisältöön

Autoa ostamassa? Ota nämä asiat huomioon

Autokaupoille kannattaa valmistautua huolellisesti. Mitä vinkkejä asiantuntijoilla on antaa? Autoliike Nelipyörän tuotepäällikkö Tatu Mäkelä kertoo vinkkinsä sopivan auton valintaan ja S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen neuvoo auton rahoituksessa.

Tuotepäällikkö Tatu Mäkelä Nelipyörästä, mihin mielestäsi kannattaa kiinnittää huomiota menopelin valinnassa?

Mieti, millaiseen käyttöön autoa tarvitset ja paljonko olet valmis hankintaan investoimaan. Millaisia ominaisuuksia ja varusteita autossa pitäisi olla? Ajatko paljon vai vähän ja millaisilla teillä? Käytätkö autoa työajoon vai kuljetatko perheenjäseniä harrastuksiin?

Mitkä ominaisuudet ovat autossa tärkeimmät?

Minusta tärkeimpiä ominaisuuksia ovat turvallisuus ja ajomukavuus. Mitä enemmän autolla ajetaan, sitä enemmän onnettomuuksille syntyy mahdollisuuksia, jolloin turvallisuus korostuu. Nykyautoissa on runsaasti ennakoivia turvajärjestelyjä, joista monilla ei ole ennestään kokemusta. Koeajon merkitys on todella suuri. Auton valintaan voi perehtyä hyvin etukäteen, mutta ajo-ominaisuudet tuntee ja näkee vasta koeajossa.

Mikä moottoriksi: sähkö, bensa vai diesel?

Niin sanotun voimalinjan valintaan vaikuttaa se, paljonko ja miten autolla ajetaan. Sähköauto on erinomainen vaihtoehto monelle, myös useimmille niille, jotka suhtautuvat siihen epäillen. Jos auton voi ladata kotona ja ajoa tulee parisataa kilometriä päivässä, tankki on aamulla täynnä joka päivä, eikä aikaa tuhraannu tankkaukseen. Sähköauto on vienyt jalat alta monelta, eivätkä käyttäjät halua vaihtaa enää takaisin polttomoottoriin.

Jos autolla pitää vetää raskaita kuormia, vaikkapa hevoskuljetus- tai matkailuvaunua, polttomoottori on parempi vaihtoehto. Nykyiset polttomoottorit ovat ympäristöystävällisiä ja kuluttavat vähän bensaa tai dieseliä. Auton oston yhteydessä tehtävä tarvekartoitus auttaa valitsemaan järkevimmän vaihtoehdon.

Kumpi on parempi, uusi vai käytetty auto?

Uuteen autoon ei useimmiten liity yllättäviä kuluja. Uusi auto onkin hyvä vaihtoehto, jos arvostaa helppoutta, kulujen ennakoivuutta ja mielenrauhaa. Käytetty auto on taas erinomainen valinta, jos haluaa vähän alhaisemmat hankinta- ja rahoituskustannukset ja on valmis varautumaan yllättäviin kuluihin.

On hyvä tiedostaa, että auton todellinen hintalappu ei selviä oston, vaan myynnin yhteydessä. Vasta autosta luopuessa nähdään, paljonko auto on kokonaisuudessaan maksanut. Auton ylläpitoonhan liittyy paljon kustannuksia, muun muassa huollot, vakuutukset, lainat korkoineen ja mahdolliset korjaukset.

S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen, miten auton hankinnan voi rahoittaa?

S-Pankin asiakas voi valita vakuudettoman S-Lainan tai vakuudellisen kulutusluoton välillä. S-Laina on suuruudeltaan 5 000–50 000 euroa, ja sitä voi hakea yksin 30 000 euroon asti. Sitä korkeampaan määrään tarvitaan kaksi hakijaa.

Vakuudellinen kulutusluotto on puolestaan tarkoitettu yli 20 000 euron hankintoihin. Se edellyttää hakijalta kiinteää vakuutta, kuten asunnon tai kesämökin. Vakuudellisen lainan etuna on sen edullisempi hinta suhteessa vakuudettomaan kulutusluottoon.

Vakuudettoman S-Lainan etu on taas sen nopeus: lainan voi parhaimmillaan saada tilille jo samana päivänä. Vakuudelliseen lainaan voi lisätä lainaturvan, joka auttaa, jos lainan takaisinmaksu vaikeutuu syystä tai toisesta. Vakuudettomaan S-Lainaan ei sisälly lyhennysvapaita jaksoja toisin kuin vakuudelliseen lainaan, jossa voi saada lyhennysvapaata, laina-ajasta riippuen, jopa 12 kuukautta.

Miksi ottaisin autolainan S-Pankista?

S-Pankista otetun lainan voi jakaa halutessaan eri tarkoituksiin. Sillä voi rahoittaa sekä auton hankinnan että esimerkiksi sähkötolpan asennuksen tai toisten renkaiden oston. S-Lainalla on takaisinmaksuaikaa jopa 12 vuotta, mutta sen voi maksaa suunniteltua nopeammin ilman sanktioita. Kun kaikki raha-asiat lainoja myöten ovat samassa paikassa S-Pankissa, niitä on helpompi hallita. Pankkia on myös helppo lähestyä, jos tulee ongelmia. Me autamme ihmisiä tarpeen mukaan.

Kannattaako omia säästöjä sijoittaa auton ostoon?

Auton voi hankkia niin, että esimerkiksi puolet hankintahinnasta rahoittaa omilla säästöillä ja puolet lainalla. On hyvä varata pesämunaa eli säästöjä auton ylläpitoon, vaikkapa remontteihin.

Korot ovat korkealla, onko fiksua ottaa lainaa nyt?

Jos auton hankkiminen on ajankohtaista, parempia aikoja tuskin kannattaa odotella, sillä kukaan ei tiedä, miten maailman taloustilanne kehittyy. Omaan talouteen voi syntyä myös säästöjä, kun vaihtaa mahdollisesti useita korjauksia tarvitsevan vanhan auton uudempaan kulkuneuvoon, jota ei tarvitse niin usein korjata. Vastuullisena luotottajana haluamme, että laina on mitoitettu asiakkaan taloudelliseen tilanteeseen ja maksukykyyn nähden sopivan kokoiseksi.

Vakuudeton S-Laina lyhyesti

  • Lainamäärä 5 000–50 000 euroa.
  • Takaisinmaksuaika jopa 12 vuotta.
  • Korko Euribor 3 kk + asiakaskohtainen marginaali 4,50–14,99 %.
  • Et tarvitse vakuuksia tai takaajaa.
  • Voit hakea lainaa yksin kaikkien pankkien tunnuksilla 30 000 euroon asti.
  • Voit hakea lainaa myös yhdessä toisen henkilön kanssa.
  • Voit koska tahansa lyhentää luottoa sovittua kuukausierää suuremmalla summalla tai maksaa luoton pois ilman erillisiä kustannuksia.

Laske sopiva lainamäärä

Lainalaskurillamme lasket helposti itsellesi sopivan lainamäärän, takaisinmaksuajan sekä kuukausierän suuruuden.

Siirry laskuriin

Tutustu hinnoitteluun