Siirry suoraan sisältöön

Miten asuntosäästäjän ASP-tili toimii?

Haaveilen ensimmäisestä omasta kodista ja haluaisin säästää sitä varten ASP-tilille. Miten tili avataan ja kuinka kauan minun pitää säästää ennen kuin voin ostaa asunnon? S-Pankin asuntolainoista vastaava kehityspäällikkö Päivi Huttunen vastaa.

 

Voit avata ASP-tilin, jos olet 15–39-vuotias ja suunnittelet ensiasunnon hankkimista jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Voit siis alkaa säästää itse tienaamiasi rahoja ASP-tilille omaa kotia varten jo 15-vuotiaana – vaikka vasta täysi-ikäisenä voit sitten saada lainaa.

ASP tarkoittaa asuntosäästöpalkkiotiliä. ASP-säästäjä palkitaan maksamalla säästöille normaalia parempaa talletuskorkoa. Iso etu on myös se, että ASP-lainan marginaali on alhaisempi kuin muissa asuntolainoissa.

Lisäksi ASP-lainaaja on hyvin turvassa mahdolliselta korkojen nousulta: jos lainan kokonaiskorko nousisi yli 3,8 prosenttiin, valtio maksaisi ylimenevästä osuudesta 70 prosenttia. Etu on voimassa lainan nostovuoden ja seuraavien yhdeksän vuoden ajan.

ASP-säästäjä saa normaalia parempaa talletuskorkoa säästöilleen, maksaa lainasta pienempää marginaalia ja hyötyy valtion maksamasta korkotuesta korkojen noustessa."

Kuinka paljon pitää säästää?

Voit tallettaa ASP-tilille 150–3 000 euroa kerralla. Talletuksia pitää tehdä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä. Lyhimmillään säästöaika voi siis olla kaksi vuotta. Aika voi olla myös pidempi, eikä haittaa, jos rahasi eivät jonain kuukautena riitäkään talletukseen, sillä säästövuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä.

Säästötavoite määritetään sen mukaan, minkä hintaisen asunnon olet suunnitellut hankkivasi. Sinun pitää säästää vähintään 10 prosenttia hankittavan asunnon kauppahinnasta, ja loppuosalle saat ASP-lainan. ASP-lainan maksimimäärät ovat Helsingissä 215 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 160 000 euroa, Turussa ja Tampereella 140 000 euroa ja muualla Suomessa 120 000 euroa. Jos ASP-lainan maksimimäärä ei riitä unelmiesi kotiin, voit hakea lisäksi tavallista asuntolainaa.

Kun olet saanut kasaan tavoittelemasi säästösumman, S-Pankki maksaa talletuksellesi 4 prosentin lisäkoron asunnon ostamisen yhteydessä. Näin kokonaiskorko voi nousta jopa 5 prosenttiin.

Huomaathan, että jos pariskunta on ostamassa ensiasuntoa, mutta vain toinen puoliso on ollut ASP-säästäjä, vähintään 50 % ostettavasta kodista täytyy tulla säästäjän omistukseen, jotta ASP-lainan voi hyödyntää. ASP-lainoitettu asunto pitää ottaa omaan käyttöön, joten sitä ei voi hankkia esimerkiksi sijoitusasunnoksi.

Voit avata ASP-tilin asiakaspalvelupisteessämme tai soittamalla asiakaspalveluumme (ma–to kello 9–20, pe kello 9–18 (0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min). Asiointisi hoituu sujuvasti, kun tunnistaudut puhelun aikana S-mobiilin tunnistamisella. Voit tunnistautua myös verkkopankkitunnuksilla.

Katso lähin toimipaikka

Lue lisää ASP-tilistä

Lue myös: ASP-lainalla ensimmäiseen omaan kotiin