10 vinkkiä turvattuun talouteen
Tuntuuko sinusta, että rahaa tulee ja menee, mutta juuri mitään ei jää säästöön? Näin suunnittelet talouttasi ja turvaat sen myös tulevaisuudessa.
Pistä 5 % tuloistasi syrjään joka kuukausi, ja säästöjä alkaa kertyä huomaamatta."
Onko parempi maksaa asuntolaina ensin pois ja vasta sitten alkaa sijoittaa? Vai kannattaisiko tehdä molempia samalla kertaa? Rahan ja sijoittamisen asiantuntijat Unna Lehtipuu ja Vesa Puttonen vinkkaavat, kuinka jokainen voi tavoitella vakaampaa tulevaisuutta. Näin saat yhdistettyä asuntolainan maksamisen, säästämisen ja elämisen turhia murehtimatta.
- Kiinnostu raha-asioistasi ja opettele rahataitoja. Juttele säästämisestä ja sijoittamisesta innostuneiden kavereidesi kanssa ja hanki tietoa netistä. Raha-asiat alkavat tuntua hauskalta ja hallittavalta, kun tieto lisääntyy.
- Seuraa tulojasi ja menojasi vaikka kolmen kuukauden ajan. Kirjoita ne ylös. Opit huomaamaan, mikä osa tuloistasi mene asumiseen, mikä ruokaan, vaatteisiin ja harrastuksiin. Voisiko jotain karsia pois tai vaihtaa halvempaan?
- Kehitä itsekuria ja ala nauttia säästämisestä jatkuvan rahan kulutuksen sijaan. Opettele apteekkitaktiikka: etsi tuotteille ja tavaroille korvaava tai vastaava halvempi tuote.
- Kerää hätäkassa, SOS-rahasto, joka on aina nostettavissa käyttöösi. Esimerkiksi tuhat euroa auttaa kummasti, kun auto hajoaa tielle tai hammas lohkeaa.
- Rakenna puskurirahasto, joka kattaa 3–6 kuukauden pakolliset menot, kuten vuokran tai lainanlyhennyksen, harrastusmaksut ja ruokakulut. Se auttaa pahimman yli, jos työ menee alta tai parisuhde katkeaa. Elämän muutoksissa ei pidä joutua myymään autoa tai asuntoa.
- Automatisoi menosi. Tee verkkopankissa suoraveloitussopimuksia laskuista ja vältyt myöhästymismaksuilta. Tee myös säästö- tai sijoitussopimus niin, että joka kuukausi tililtäsi menee valitsemiisi kohteisiin esimerkiksi 5 prosenttia tuloistasi. Et välttämättä edes huomaa, että rahaa onkin käytettävissä vähemmän ja silti sitä kertyy myös säästöön. Arvioi säästösumman määrä säännöllisesti ja tee siihen vuosikorotus etenkin, jos tulosi kasvavat.
- Usko, että sijoittaminen kannattaa ja korkoa korolle -ilmiö on totta. Jos vastasyntyneelle voisi sijoittaa 14 000 euroa ja se tuottaisi vuosittain osakemarkkinoiden indeksituoton verran eli 7 %, lapsella olisi eläkeiässä miljoona euroa ilman että kukaan tekisi sijoitukselle mitään. Harvalla on varaa sijoittaa 14 000 euroa, mutta jo 10 eurolla pääset alkuun.
- Jos haluat ottaa asuntolainan, tee laskutoimitus, jonka pankkikin tekee: onko sinulla varaa maksaa laina takaisin silloinkin, kun korkoprosentti on 6?
- Valmistaudu hyvin lainaneuvotteluun. Huomioi tulot, sivutulot ja kaikki menot, ja tee selkeät suunnitelmat ennen pankkiin menoa. Tarvitset asuntolainaa varten omaa rahaa tai mahdollisesti muita vakuuksia. Neuvottele pankin kanssa lainasta jo siinä vaiheessa, kun alat katsella asuntoja. Siten tiedät, mihin sinulla on varaa ennen kuin jätät sitovan tarjouksen.
- Harkitse pienempää kuukausittaista asuntolainan lyhennystä, jotta sinulle jää rahaa sijoittamiseenkin. Jos esimerkiksi lyhennät kuukausittain 100 000 euron asuntolainaa (korko 2 %) 645 euroa ja sijoitat 200 euroa (5 % tuotto-odotus), pääset 15 vuoden aikana parempaan kokonaistulokseen kuin jos lyhentäisit lainan reilussa 11 vuodessa maksamalla 845 euroa kuussa ja sijoittaisit vasta sen jälkeen lainan lyhennysosuuden neljän vuoden ajan.
Jutun asiantuntijat: rahoituksen professori Vesa Puttonen ja yrittäjä, talousvalmentaja Unna Lehtipuu.
Kiinnostuitko rahastosäästämisestä?
Tutustu säästämisen perusasioihin
Lue lisää S-Pankin rahastoista
Varaa aika sijoitusasiantuntijamme kanssa
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: