Siirry suoraan sisältöön

10 vinkkiä pätkätalouden tasapainottamiseen

Yöunia ei tarvitse menettää, vaikka tulot olisivatkin epäsäännölliset.

Mitä enemmän tekee epäsäännöllistä työtä, sitä tärkeämpää on suunnitella taloutta.

Moni freelancer, osa-aikaistyötä tekevä, pätkätyöläinen tai muussa epätyypillisessä työsuhteessa työskentelevä viettää unettomia öitä raha-asioitaan pohtiessaan. Tulot ovat epäsäännölliset ja vaihtelevat – joskus rahaa kolahtaa tilille enemmän, toisinaan vähemmän. Menot, kuten vuokrat, vastikkeet, sähkö-, vesi-, vakuutus- ja puhelinmaksut ja ruoka sen sijaan koituvat maksettaviksi säännöllisesti.

Miten ”pätkätyöläinen” voi nukkua yönsä rauhassa? S-Pankin kehityspäällikkö Anna Kurtelius listasi kymmenen käytännön vinkkiä talouden suunnittelun avuksi.

  1. Katso totuutta silmiin
    Raha-asiat voivat stressata. Älä kuitenkaan sulje silmiäsi taloutesi todellisuudelta. Vaikka raha-asioiden pohtiminen tuntuisi työläältä ja hankalalta, niin aina voi oppia uutta. Jokainen voi löytää itselleen sopivat tavat ja työkalut stressittömään ja rentoon talouden hoitamiseen.
  2. Tee suunnitelma
    Mitä enemmän tekee epäsäännöllistä työtä, sitä tärkeämpää on suunnitella taloutta. Vuoden mittainen suunnittelujakso on käytännöllinen. Silloin tulee otetuksi huomioon muun muassa verotus, kesälomat ja joulun aika. Vuoden voi sitten pilkkoa pienempiin, vaikkapa kuukauden mittaisiin jaksoihin.
  3. Lähde liikkeelle perusasioista
    Selvitä lähtötilanteesi, eli odotettavissa olevat tulot, menot, mahdolliset luotot ja muut talouteen liittyvät seikat. Mieti tavoitteitasi ja pohdi elämäntilannettasi ja valintojasi – mitä haluaisit tavoitella ja mistä asioista voisit kenties luopua.
  4. Hyödynnä tarjolla olevia työkaluja
    S-Pankin verkko- ja mobiilipalvelujen avulla pysyt vaivattomasti ajan tasalla muun muassa tiliesi, tulojesi, menojesi ja lainojesi suhteen. Saldohälytyksen voi tilata tulemaan sähköpostiinkin.
  5. Tarkkaile menojasi
    Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot, sanotaan. Pienistä puroista kasvaa helposti vuolas virta. Tarkkaile kulutustasi, ja järjestä esimerkiksi kuntosali-, lehtitilaus-, nettipalvelu- ja muut vastaavat sopimukset siten, että voit tarvittaessa sanoa ne irti helposti.
  6. Ole tarkkana verotuksen kanssa
    Selvitä, mikä on omalta kannaltasi paras veroprosentti ja aseta se kohdalleen. Liian pieni prosentti kostautuu myöhemmin jälkiverojen muodossa. Liian suuri taas vetää taloutesi turhan tiukalle lyhyellä aikavälillä.
  7. Säästä puskurirahastoon
    Työteliäinä kausina saatuja tuloja kannattaa säästää hiljaisempien aikojen varalle. Tätä varten voi avata esimerkiksi säästötilin normaalin käyttötilin oheen. Säästöjä voi myös sijoittaa erilaisiin sijoitusrahastoihin. Kannattaa kuitenkin sijoittaa sellaisiin kohteisiin, joista säästöt voi ottaa vaivattomasti käyttöön ilman suuria kustannuksia.
  8. Hanki elämisen rahoittamiseen joustoa
    Taloutta voi tasapainottaa kausiluontoisesti vakuudettomien luottotuotteiden avulla. Lainaa kannattaa kuitenkin ottaa harkiten ja vertailla lainatuotteiden hintoja esimerkiksi todellisen vuosikoron avulla. Luottoa on myös syytä lyhentää aina silloin, kun tuloja on enemmän. Jos luottoraja on jatkuvasti ”tapissa” tulee luotostakin helposti stressin aihe, eikä talouden tasapainottamisen apuväline.
  9. Varaudu yllätyksiin
    Elämä on täynnä yllätyksiä. Milloin auto hajoaa, milloin pesukone, milloin lemmikki sairastuu. Huolehdi vakuutuksista. Pahan päivän varalle voi myös hakea jo etukäteen pankista päätöksen vakuudettomasta luotosta.
  10. Ole aktiivinen vaikeuksien kohdatessa
    Älä hermostu, jos et ole kyennyt selviytymään esimerkiksi luottolaskuistasi. Ota heti rohkeasti yhteyttä pankkiin. Ratkaisu löytyy yleensä asioista keskustelemalla ja sopimalla. On turha päästää maksuja perintään.

Lue lisää S-Pankin säästämisen ratkaisuista

Laske itsellesi sopiva laina

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat