Siirry suoraan sisältöön

Selvitä nämä 10 asiaa ennen autokaupantekoa

Aurinko paistaa ja asfaltti polttelee. Kesä saa monen pohtimaan auton ostamista. Mutta mitä pitää tietää ennen käytetyn auton ostamista? Mistä tietää, onko auto oikeasti niin hyvässä kunnossa kuin myyjä lupaa? Katsastusalan konkari paljastaa 10 vinkkiänsä autokuumeiselle.

– Kun kuume on kovimmillaan, tarvitaan malttia.

Näin opastaa esimies Pentti Jormanainen Joensuun Voimatien A-Katsastuksesta.

Jormanainen tietää mistä puhuu, sillä hän on nähnyt uransa varrella tuhansia katsastukseen tuotuja autoja – mitä moninaisemmassa kunnossa.

Jormanaisen mukaan kaikkein yleisin syy sille, että auto reputtaa katsastuksen, on käyttöjarrun huono kunto.

– Katsastukseen tuodaan välillä todellisia pommeja, Jormanainen kuvailee.

Mutta mistä käytetyn auton ostaja tietää, onko kyseessä hiomaton timantti vai kauhukaara? Jormanainen kehottaa ostajaa muistamaan ainakin seuraavat seikat.

  1. Tunnista tarpeesi
    Kuskaatko suurta määrää matkustajia ympäriinsä vai tarvitsetko auton vain supermarketissa asiointiin? Pohdi, millaisen auton todella tarvitset.
  2. Varmista perustiedot
    Varmista, että myyjä omistaa auton ja ettei auto ole käyttökiellossa. Rekisteri- ja verotiedot voit tarkastaa liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.
  3. Koeaja auto huolella
    Kun sopiva auto on löytynyt, koeaja se huolella. Huomioi esimerkiksi se, miten hyvin jarrut ja vaihteet toimivat ja kuuluuko nelipyöräisestä eriskummallisia ääniä ajettaessa?
  4. Tutustu auton historiaan
    Selvitä auton käyttöhistoria ja mahdolliset kolarivauriot tutustumalla huoltokirjaan sekä katsastustietoihin.
  5. Tarkasta auton kunto sisältä
    Toimivatko auton kaikki varusteet, kuten pitääkin? Näyttääkö auto sisuskalujensa perusteella yhtä paljon ajetulta kuin kilometrimittarin perusteella voisi ajatella?
  6. Tutki auton kunto ulkoa
    Tarkasta tuulilasin sekä renkaiden kunto ja tutustu huolella lommoihin, naarmuihin ja muihin ulkoisiin merkkeihin vaurioista.
  7. Vertaile hintaa
    Tutki vielä kerran, kuinka paljon muut yhtä vanhat ja yhtä monia kilometrejä nähneet autot maksavat. Onhan auton hinta kohtuullinen? Jos auton hinta on liian hyvä ollakseen totta, jotain on luultavasti vialla.
  8. Teetä katsastus ennen kaupantekoa
    Varmistu siitä, koska auton katsastus on edellisen kerran teetetty. Mikäli katsastuksesta on aikaa, voit sopia ostavasi auton vasta, kun se on katsastettu. S-Etukortin omistajat saavat bonusta muun muassa Joensuun A-Katsastuksesta.
  9. Muista vastuukysymykset
    Muista, että myyjän vastuu riippuu siitä, ostatko auton yksityiseltä vai liikkeestä. Autoliikkeestä ostettuun autoon sovelletaan kuluttajansuojalakia.
  10. Pyydä arvio ulkopuoliselta
    Vaivattomimmin auton kunnosta varmistuu tutkituttamalla sen ulkopuolisella arvioitsijalla. A-Katsastuksen toimipisteissä voit tuoda autosi Autotohtorille.
Katsastukseen tuodaan välillä todellisia pommeja.

Hae lainaa hyvissä ajoin

Käytetyn auton ostaminen on yksi yleisimmistä syistä hakea S-Lainaa. S-Lainaa voi saada 5 000–50 000 euroa. Yli 30 000 euron lainaan tarvitaan kaksi hakijaa. Jos lainaa tarvitsee vähemmän, yksi vaihtoehto on siirtää rahaa omalle tilille joustavasti Visa Credit -kortin luottolimiitin avulla, S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen sanoo.

Auton kunnon varmistamisen ohella kannattaa alkaa hakea lainaa hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

Aluksi kannattaa selvittää, kuinka paljon lainaa tarvitsee sekä varmistua oman talouden tuloista ja menoista (asunto, sähkö ja ruoka). Näitä tietoja kysytään lainaa haettaessa ja ne huomioidaan, kun pankki päättää, myönnetäänkö lainaa.

Saadakseen S-Lainan hakijan täytyy olla vähintään 25-vuotias ja tienata kuukausittain vähintään 2 000 euroa ennen veroja. Lisäksi edellytetään, että hakija on hoitanut raha-asiat ennestään moitteettomasti ja että hänen takaisinmaksukykynsä on riittävä.

Laske itsellesi sopiva laina

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat