Oma mökki kullan kallis
Kesä ja lomat ovat jälleen täällä. Vaikka lomamatkailu ulkomaille on koronavuosien jälkeen taas vilkastunut, aikoo suurin osa suomalaisista kuitenkin viettää kesälomansa Suomessa joko mökkeillen tai reissaten.
On taas se aika vuodesta, kun suomalaiset vaihtavat vapaalle ja suuntaavat sankoin joukoin kuka minnekin: mökille, ulkomaille tai vaikkapa erilaisiin kesätapahtumiin, joita Suomi on pullollaan koronarajoitusten purkamisen jälkeen.
S-Pankki teetti kesän korvalla Suuren Mökkikyselyn, jossa kysyttiin suomalaisten näkemyksiä mökkeilystä ja lomanvietosta. Kolmannes kyselyyn vastaajista aikoi viettää lomaa mökillä, reilu kolmannes reissata Suomessa ja viidennes matkustaa ulkomaille.
”Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Puolella suomalaisista on käytössä joko oma tai jaettu mökki, ja vuokraaminenkin on yhä suositumpaa”, kertoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.
Luku voi kuulostaa suurelta, mutta Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2021 lopussa jopa yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Eniten mökkejä oli Kuopiossa ja Mikkelissä, joissa kummassakin oli yli 10 000 kesämökkiä.
Sähkötön saunamökki vai täysin varusteltu kakkoskoti?
Suurin osa suomalaisista toivoo, että mökki olisi kohtuullisen ajomatkan päässä. Mökkikyselyyn vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että mökkimatka voi olla enintään 100 km ja 22 prosenttia on valmis matkustamaan korkeintaan 200 km.
Kysyttäessä mieluisinta Suomen kolkkaa omalle mökille nousivat ykkösiksi Etelä-Suomi sekä Itä- ja Pohjois-Suomi. Suosituimpia maakuntia olivat edellä mainituista Varsinais-Suomi, Pohjois-Karjala ja Lappi.
Oma mökki on yleensä pienine puutteineenkin omasta mielestä se kaikista rakkain paikka. Siinä missä yhdelle mökki tarkoittaa pientä saunamökkiä ilman sähköjä ja mukavuuksia, voi se toiselle olla omakotitaloon verrattava vapaa-ajanasunto kaikkine kodinkoneineen ja nettiyhteyksineen.
”Monet ”mökit” ovatkin nykyisin täysin varusteltuja kakkosasuntoja”, Huttunen sanoo.
Suomalaiset ovat kuitenkin varsin yksimielisiä siitä, mitä mukavuuksia mökillä pitäisi olla: yli 90 prosenttia pitää tärkeänä, että mökiltä löytyy sauna ja jääkaappi. Sähköjä pitää tärkeänä 83 prosenttia mökkikyselyn vastaajista.
Mökinomistajan tärkeää varautua myös ylläpitokuluihin
Kuluneiden kahden koronavuoden aikana monet viettivät mökillä enemmän aikaa kuin aikaisemmin. Eikä mökkeilyn suosio ole hiipumassa, vaikka mahdollisuudet viettää vapaa-aikaa ovat lisääntyneet koronarajoitusten väistyessä. Suurin osa kyselyyn vastanneista aikoo tänä vuonna viettää mökillä vähintään yhtä paljon aikaa kuin edellisvuosina.
Kevään aikana S-Pankista haettiin mökkilainoja hieman vähemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin selvästi vuotta 2020 enemmän. Mökin ostamista pohtiessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin lainan hakemista ja omalle kukkarolle sopivan lainasumman haarukointia varten, Päivi Huttunen muistuttaa.
”Ostohinnan ja mahdollisten remonttikulujen lisäksi mökinomistajan on tärkeä varautua myös erilaisiin ylläpitokuluihin. Tiemaksuista, kiinteistöverosta, sähköstä, jätemaksusta ja muista säännöllisistä kuluista voi kertyä vuodessa pitkä penni lainanlyhennysten päälle”, hän vinkkaa.
Tutkimuksen toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Tutkimusaineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 6.5.–10.5.2022. Tutkimukseen vastasi 1 067 yli 15-vuotiasta suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 15–79-vuotiasta väestöä.
Tarvitsetko lainaa oman mökin hankintaan tai remontointiin? Tutustu S-Pankin mökkilainaan!