Siirry suoraan sisältöön

Laita lomabudjetti kuntoon

Loman jälkeen koittaa arki ja rahojen tulisi riittää myös lomanjälkeiseen elämään. Lomabudjetin avulla et elä yli varojesi ja voit nauttia lomastasi huoletta.

Jaa:

Loma häämöttää ja työkaveritkin intoilevat tulevasta lomakaudesta.  Lapset vertailevat keskenään loman ohjelmaa ja kyselevät vanhemmilta perheen suunnitelmista. Jos perheen talous on tiukoilla, hiipii mieleen kysymys siitä, miten kesäloman menoista selvitään.

"Kesän jälkeen koittaa arki, ja silloinkin pitää olla rahaa laskujen maksuun. Toisaalta lomaa on mukavampi viettää, jos ei koko ajan tarvitse huolehtia, riittävätkö rahat. Omaa oloaan voi helpottaa jo ennakkoon laatimalla lomaa varten budjetin", toteaa kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta.

Jerkun mukaan lomabudjetin laatiminen on aina perhekohtainen projekti ja sen tekemisen ajankohta sekä sisältö pitkälti kiinni perheen koosta, taloudellisesta tilanteesta ja suunnitellun loman luonteesta.

"Mitä tiukempi perheen tilanne on, sitä pidemmällä aikavälillä suunnitelmat tulee tehdä", hän opastaa.

Jerkku suosittelee, että budjetin laatimiseen osallistuu koko perhe, jolloin samalla voidaan keskustella kunkin perheenjäsenen toiveista. Tärkeää on pohtia myös, mihin koko perhe on loman vuoksi valmis sitoutumaan.

"Kannattaako esimerkiksi ottaa perheen ulkomaanmatkaa varten monen tuhannen euron luotto, joka sekin pitää maksaa? Onko koko perhe tarvittaessa valmis luopumaan jostain loman jälkeen, kun luottokorttilaskua maksetaan?" Jerkku nostaa esiin muutaman lomabudjettiin liittyvän kysymyksen.

Onko koko perhe tarvittaessa valmis luopumaan jostain loman jälkeen, kun luottokorttilaskua maksetaan?

Rahaa myös pieniin kuluihin

Teija Jerkku neuvoo aloittamaan budjetin laatimisen kaikkein suurimpien lomakulujen listaamisesta. Näitä ovat muun muassa ulkomaanmatkat, risteilyt, bensat ja hotellimajoitukset. Lapsiperheiden menoja kasvattavat suuresti myös erilaiset huvi- ja seikkailupuistoliput, ja festareista ja konserteista tulee nopeasti suuri lasku.

"Lisäksi rahaa menee lomalla yllättävän paljon sellaisiin pikkujuttuihin, joita ei välttämättä edes huomaa. Lomallakin pitää syödä, ja erilaiset herkut, kuten jäätelöt, virvokkeet ja pillimehut, eivät nekään ole ilmaisia. Nämä kaikki kannattaa laskea etukäteen."

Jerkku opastaa miettimään samalla, missä asioissa voi tarpeen mukaan säästää.

"Esimerkiksi huvipuistoon on hyvä ottaa oma vesipullo mukaan, sillä kuumana päivänä lapsiperhe saattaa maksaa yllättäen kymmenenkin euroa pelkästä vedestä."

Jos mahdollista, kesälomaa varten voi säästää myös erityistä puskurirahastoa.

"Aina olisi hyvä pitää yllätyksiä varten jonkinlaista vararahastoa, muulloinkin kuin lomalla. Sen suuruus riippuu tilanteesta, toisten mielestä parin kuukauden palkka on sopiva summa, toisista säästössä tulisi olla vähän enemmänkin", Jerkku toteaa.

Loma- tai jätskikukkaro

Teija Jerkun mukaan lomabudjetin tekeminen ei ole mitään tähtitiedettä, ja kynä, ruutupaperi ja laskin riittävät. Halutessaan voi hyödyntää myös jotain taulukkolaskentaohjelmaa. Budjettiin kirjataan kohta kohdalta ylös, paljonko loman aikana eri asioihin kuluu rahaa ja millä nämä menot katetaan. Jos arjen muut menot pysyvät ennallaan ja niistä selviydytään normaalistikin hyvin, ei niitä välttämättä tarvitse merkitä lomabudjettiin.

"Jos taas perheen rahat riittävät nippa nappa normaaliin elämään, kannattaa budjetti laatia vähän tarkemmin."

Kun lomabudjetti on sitten laadittu ja lomalle lähdetty, on hyvä seurata ainakin muutaman kerran, että budjetti on pitänyt ja rahat riittävät viimeisellekin lomaviikolle.

"Joitakin voi helpottaa se, että kirjaa kaikki menot ylös, toisille taas riittää, että katsoo silloin tällöin saldon verkkopankissa. Joku taas saattaa pitää erityistä lomakukkaroa tai joka viikolle omaa jätski- tai kahvilakukkaroa", Jerkku vinkkaa.

Huolettoman kesäloman viettoa voi helpottaa myös omien rahojen tallettaminen kahdelle eri tilille, joista toinen on käyttötili ja toinen laskutili. Käyttötilille siirretään aina sen verran rahaa kuin perhe voi huoletta kuluttaa.

Lisäksi Jerkku muistuttaa, ettei luottokortin käyttäminen lomalla ole yksinomaan pahasta.

"Jos perheen taloudessa on väljyyttä, luottokortilla saa hyvin jaksotettua menojaan. Tämä on ihan sallittua silloin, kun tietää, että pystyy ongelmitta maksamaan menot tulevaisuudessa."

Jerkku neuvoo lopuksi ottamaan oman budjetin laadinnassa myös muut huomioon.

"Jos menee pitemmäksi aikaa vieraaksi esimerkiksi mökille, kannattaa miettiä, pitääkö kuluja jakaa ja ottaa omassa budjetissaan huomioon."

Tämä pätee myös, kun vieraillaan pidempään isovanhempien luona.

"Isovanhemmat eivät ehkä kehtaa pyytää kuluja jälkikasvultaan, vaikka heillä olisi taloudellisesti tiukkaa. Tällöin on vieraiden asia huomioida heidän tilanteensa."

Jos perheen taloudessa on väljyyttä, luottokortilla saa hyvin jaksotettua menojaan.

Laske lomabudjettisi

Laske oma lomabudjettisi oheisen excel-taulukon avulla. Kirjaa ensin ylös kaikki lomaasi varten olevat säästöt sekä arvioidut menot. Lopuksi voit seurata, kuinka perheesi on pysynyt lomabudjetissa. Lomabudjetti on laadittu yhteistyössä Marttojen kanssa.

Tallenna lomabudjetti-excel koneellesi tästä.

Hyödynnä S-Pankin vinkit lomalla

    • Jos lomaan on vielä aikaa ja rahaa ehtii säästää, kannattaa esimerkiksi Bonukset siirtää toiselle tilille tai rahastoon.
    • Kännykkäsovellus S-mobiili kulkee mukana myös lomalla. Siitä voi tarkistaa nopeasti käytettävissä olevat rahat sekä kortin käyttövaran. Lataa S-mobiili kännykkäsi sovelluskaupasta.
    • Mieti etukäteen loman jälkeistä aikaa: jos jokin pakollinen erä tai laskuja erääntyy heti arjen alettua, voit maksaa ne verkkopankissa tai mobiilissa jo ennen lomaa tai siirtää ne talteen jollekin toiselle tilille. Näin tiedät, minkä verran sinulla on lomallasi käytettävissä rahaa.
    • Rytmitä lomakustannuksesi: maksa esimerkiksi majoitukset tai matkaliput jo ennen lomaa, käytä lomalla suunnittelemaasi budjettia, ja täydennä käyttövarojasi esimerkiksi S-Etukortin Visa Credit -ominaisuudella, jonka avulla saat rytmitettyä osan kuluista maksettavaksi vasta myöhemmin.

Vinkit antoi S-Pankin kehityspäällikkö Anna Kurtelius

Näin rahoitan kesälomani

Säästäminen pitkin vuotta kannattaa myös kesälomaa suunniteltaessa. Tätä mieltä olivat ainakin Yhteishyvän lukijat, kun heiltä tiedusteltiin erilaisia tapoja kesäloman rahoittamiseksi S-Pankin Facebook-sivuilla. Lukijat rahoittavat kesälomansa paitsi säästöillä myös lomarahoilla.

"Pidän kesälomani aina lomasesongin ulkopuolella. Säästän näin ison summan rahaa." Anne

"Säästän kyllä rahastoon, mutta ensi kesän lomat maksan luottokortilla." Veli-Matti

"Pitkin vuotta pistetään säästöön aina kun mahdollista seuraavan vuoden loma mielessä. Myös lomarahoja tulee käytettyä." Katri

"Lomarahat lienee tarkoitettu ensisijaisesti lomaan? Sen lisäksi mennään senhetkisten varojen mukaan." Anna

"En säästä mitenkään erikoisesti, loma maksaa minkä maksaa." Matti

"Kun olisikin lomaa, mutta yrittäjällä ei ole moiseen ylellisyyteen mahdollisuutta." Tuija

"Ei pienellä eläkkeellä ole mahdollisuuksia lomailla, kun kaikki rahat menee normaaliin elantoon. Silti on tiukka budjetti." Terttu

 

Teksti on julkaistu alun perin Yhteishyvässä.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Katso lisää vinkkejä lomalle