Gå direkt till innehållet

S-Bankens kortstatistik: Folk som tröttnat på att sitta hemma ville ut igen

2022-05-12

Finländarna lämnade hemmet på våren, reste utomlands och återvände till ett normalt liv. Kortbetalningarna utomlands i april ökade med 72 procent jämfört med året innan och försäljningen av resor har mångdubblats. Detta framkommer av S-Bankens kortstatistik.

I januari–april användes S-Bankens S-Förmånskort Visa betydligt mer räknat i euro än ett år tidigare. I april ökade kortköpen i euro med 22 procent jämfört med året innan.

“Efter att coronarestriktionerna lättat och upphört på många ställen, är finländarna intresserade av att resa, i synnerhet utomlands”, säger Marketta Lundell, produktgruppchef för kort på S-Banken.

Den allmänna uppgången i prisnivån förklarar en del av ökningen, men enligt statistiken har också kortanvändningen förändrats avsevärt. När eurobeloppen som betalades i april används som måttstock, ökade kortköpen utomlands med S-Bankens kort med hela 72 procent jämfört med ett år tidigare. Betalningarna till resebyråer ökade med ofantliga 714 procent jämfört med året innan.

”Många av oss har inte rest utomlands överhuvudtaget under coronatiden. Nu när det på nytt är enklare att resa, vill man garanterat stilla det uppdämda behovet”, säger Lundell.

Hotellbetalningarna med kort i april ökade med 263 procent i euro jämfört med ett år tidigare. Kortanvändningen för flyg ökade med hela 476 procent och för kryssningar med 340 procent.

Lundell fäster uppmärksamhet vid det faktum att även konsumtionen i hemlandet har övergått från hemmet till ett större område, samtidigt som finländarna på nytt har blivit intresserade av att resa.

”Fjolårets boom som gällde hem och trädgård har avtagit. Nu går man hellre på restaurang och olika evenemang”, säger Lundell.

Kortanvändningen på restauranger ökade med 137 procent och inom kulturella aktiviteter med 141 procent jämfört med året innan. Till exempel i trädgårdsbutiker märktes i stället en nedgång, då kortanvändningen minskade med 26 procent. Även inom inredning, byggande och renovering märktes motsvarande nedgång.

Kontrollera kortets säkerhetsgränser innan du reser utomlands

”Kommande sommar blir det intressant att följa med om det livliga resandet i hemlandet förbyts mot utlandsresor”, säger Marketta Lundell.

Lundell påminner om att det är smart att i god tid kontrollera kortets giltighetstid och att kreditgränsen är tillräcklig inför en utlandsresa. Samtidigt är det bra att också kontrollera att kortet har lämpliga säkerhetsgränser, såsom geografisk begränsning och kontantuttagsgräns per dygn.

”Vid utlandsresor lönar det sig att betala med kort. Vid kortbetalning är växelkursen nästan utan undantag förmånligare än den kurs som växelkontoren använder”, tipsar Lundell.

S-Bankens kortstatistik 4/2022 (på finska)

Uppgifterna om kortanvändningen grundar sig på betalningar med S-Bankens S-Förmånskort Visa 1.1.2021–30.4.2022. S-Banken publicerar statistik per kvartal. Uppgifter om enskilda användare kan inte identifieras i statistiken. S-Bankens kunder använder 2,6 miljoner S-Förmånskort Visa och vart tionde inköp med ett finländskt bankkort betalas med S-Bankens kort. Produktgrupperna har sammanställts utifrån korttransaktionernas MCC-koder (Merchant Category Code).

Mer information:
S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi