Gå direkt till innehållet

Höjningen av gränsen för kontaktlösa betalningar märks i kassorna – de kontaktlösa köpen har ökat med närmare 40 procent

2019-06-12

Maxgränsen för kontaktlösa betalningar höjdes till 50 euro i april och detta återspeglas redan nu i de kontaktlösa betalningarnas popularitet: I maj ökade de kontaktlösa betalningarna med S-Bankens kort med närmare 40 procent. Ökningen kommer att fortsätta, när finländarna har vant sig vid den nya gränsen och även de återstående betalterminalerna har uppdaterats, tror Marketta Lundell på S-Banken.

Höjningen av gränsen för kontaktlösa betalningar från 25 till 50 euro i april har fått finländarna att betala oftare och större köp än tidigare kontaktlöst. Med S-Bankens kort betalades 38 procent fler köp kontaktlöst i maj än i april, beräknat i euro. Det genomsnittliga köpet steg från 8,50 euro i början av året till 11 euro i maj. De kontaktlösa betalningarnas andel av Debit-betalningarna, dvs. betalningarna med bankkort, med S-Bankens kort har ökat till hela 55 procent.

”Kontaktlösa betalningar kommer säkerligen att bli ännu mer populära när finländarna har vant sig vid den nya gränsen på 50 euro. Det är lätt hänt att många fortfarande av gammal vana placerar kortet i chipavläsaren om köpet överskrider 25 euro”, säger Marketta Lundell, produktgruppchef för kort på S-Banken.

Den 12 april 2019 infördes maxgränsen på 50 euro för kontaktlösa betalningar med S-Bankens S-Förmånskort Visa och de flesta andra bankers kort. I praktiken har det dock gått att betala större belopp kontaktlöst först när butikerna har uppdaterat sina terminaler enligt den nya gränsen.

”Fortfarande finns det en del ställen där betalterminalerna ännu inte har uppdaterats enligt den nya maxgränsen på 50 euro. När även dessa uppdateras ökar möjligheterna att betala kontaktlöst ytterligare”, säger Lundell.

Kontaktlös betalning är ett enkelt och säkert sätt att betala inköp. Av säkerhetsskäl ska kunden ändå då och då ange PIN-kod i betalterminalen. Detta görs för att förhindra missbruk av kortet och för att säkerställa att det är hos sin rätta innehavare.

”Efter ändringen av gränsen kan det hända att PIN-kod tillfälligt krävs lite oftare än tidigare. Naturligtvis går det också alltid att betala inköp på traditionellt sätt med hjälp av chip och PIN-kod”, säger Marketta Lundell.

Mer information:
S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi