Gå direkt till innehållet

S-Banken lanserar Finlands första tjänst för mikrosparande: Spararen

2018-09-21

Många finländare har sina extra pengar liggande på konton som inte ger mycket till avkastning. Det är för krångligt att placera pengarna och många tror att det är något som bara rika gör. Det är fel, enligt S-Banken. Det borde vara allas rätt att kunna placera sina pengar så att de ger avkastning. Nu skakar banken om de förstelnade strukturerna i investeringsbranschen och lanserar den första mikrospartjänsten på marknaden: Med hjälp av Spararen kan var och en av oss börja skapa en bättre morgondag rent ekonomiskt.

 

S-Banken lovar att göra det både enkelt och förmånligt att spara. Från och med nästa vecka är det möjligt att ladda ned Spararen till sin telefon. Spararen är Finlands första tjänst för mikrosparande och med hjälp av den kan vem som helst börja spara.

Mikrosparande är ett sparknep som har blivit trendigt utomlands och som S-Banken nu gör tillgängligt även för finländarna. Mikrosparande går ut på att spara små belopp i vardagen för att så småningom nå ett större sparmål.

Det som gör Spararen till en unik tjänst på marknaden i Finland är att användaren kan mikrospara genom att överföra en euro för varje kortköp till en fond och utnyttja den Bonus som ges på inköp inom S-gruppen.

Spararen placerar de sparade pengarna så effektivt och säkert som möjligt utifrån det sparmål som användaren har fastställt. Samtidigt tar tjänsten i beaktande att sparandet sker enligt varje enskild sparares riskvilja, så att alla kan sova gott om nätterna.

Det ökande intresset för sparande kräver konkreta gärningar

I S-gruppen hör det till den kooperativa verksamheten att producera högklassiga tjänster och förmåner för ägarkunderna. Enligt Hanna Porkka, direktör för förmögenhetsförvaltning på S-Banken, har samma principer även styrt utvecklingen av Spararen.

”Vi har berättat att vi vill att sparande ska bli en ny nationalhobby. Spararen är det första steget”, säger Porkka.

När man frågar finländarna vilka orsaker det finns att inte spara och placera får man gamla klassiska svar. Det anses vara krångligt att spara och placera, det är något som bara rika gör.

”Där får vi banker titta oss i spegeln. Investeringsjargongen är ofta en enda smörja, det finns för mycket finstilt och för många krångliga ord. Vi ville gå från ord till handling och därför gjorde vi Spararen riktigt enkel och förmånlig”, säger Porkka.

I Spararen betalar användaren högst 0,5 procent inklusive alla kostnader, dvs. 50 cent, per placerade 100 euro på årsnivå. Det är när som helst möjligt att avgiftsfritt överföra mer pengar eller ta ut pengar från sitt sparmål. Priset är alltid detsamma för alla och det är möjligt att komma igång med små summor. Samtidigt försäkrar man sig att pengarna placeras professionellt och ansvarsfullt.

”Genom att pressa ner priset på Spararen så här mycket har vi varit tvungna att nagga vår egen andel i kanten. Samtidigt måste vi fortsätta att förbättra den interna effektiviteten för att kunna göra det ännu förmånligare att spara”, säger Porkka.

”Vi vet att vi har mycket kvar att göra innan sparande blir en ny nationalhobby. Men genom Spararen har vi tagit det första steget och vi lovar att fortsätta att jobba för vårt mål.”

 

Mer information:
Hanna Porkka, direktör, förmögenhetsförvaltning, S-Banken, hanna.porkka@s-pankki.fi, tfn 010 768 2100