Gå direkt till innehållet

Markvinning för mobilbetalning: Mobilepay införs i S-gruppens butiker

2018-03-01

Snart kan finländarna börja betala köp och samla Bonus med mobilen när S-gruppen och S-Banken i höst möjliggör betalning med Mobilepay i S-gruppens dagligvarubutiker runt om i Finland. I motsats till konkurrerande lösningar fungerar Mobilepay i alla smarttelefoner och med alla bankers kort.

I höst kommer mobilbetalning att ta ett stort kliv framåt i Finland när S-gruppen, S-Banken och Mobilepay i samarbete gör det möjligt för kunder att betala sina köp med mobilen i S-gruppens nästan tusen dagligvarubutiker och i webbutiker. Genom att koppla uppgifterna på S-Förmånskortet till Mobilepay kan kunderna också samla Bonus för köpen och även få ett elektroniskt kassa- och garantikvitto.

”Med den nya betallösningen kan kunderna betala och samla Bonus med bara ett svep med mobilen. Finländarna betalar över 1,5 miljoner gånger i S-gruppens butiker varje dag. Eftersom tjänsten fungerar med alla bankers kort och med alla smarttelefoner kan vi med fog säga att det dagas för en potentiell revolution för mobil betalning”, säger Jari Annala, SOK:s ekonomi- och finansdirektör och ordförande för S-Bankens styrelse.

”Mobilepay kommer först att införas för betalningar främst i S-gruppens matvarubutiker, och senare också på andra verksamhetsställen, som ABC-stationer och restauranger. Vi vill ge kunderna samma betalupplevelse i den fysiska butiken som i webbutiken”, säger Jari Annala.

S-Banken gör det smidigare att betala

S-Banken har länge satsat speciellt på utvecklingen av mobiltjänster. Genom det aktuella samarbetet går S-Banken in som partnerbank till Mobilepay i Finland.

”Det gläder oss att vi kan erbjuda finländarna nya lösningar för betalningar och e-tjänster, nu i samarbete med Mobilepay. S-Bankens ambition är att underlätta vardagen för kunderna, och att göra de dagliga matinköpen smidigare är ett utmärkt exempel på det”, säger Pekka Ylihurula, vd för S-Banken.

Pekka Ylihurula är övertygad om att Mobilepay, som redan laddats ner 800 000 gånger i Finland, kommer att bli den populäraste tjänsten för mobilbetalning i Finland. I Danmark har 65 banker gått med i Mobilepay, och över 90 procent av danskarna använder tjänsten.

”Vi har analyserat olika alternativ för mobilbetalning, och övervägde även att ta fram en egen tjänst. Mobilepay visade sig vara det bästa alternativet: lösningen är enkel att använda och fungerar i praktiken. Vi hoppas på att de övriga finländska bankerna och företagen ansluter sig till Mobilepay och att vi på så att kan bygga upp ett heltäckande system för mobil betalning i Finland”, säger Pekka Ylihurula.

Mobilepay blir självständigt dotterbolag

I Danmark är Mobilepay ett självständigt dotterbolag till Danske Bank, och inom en nära framtid kommer man att grunda ett likaså självständigt finländskt dotterbolag till det danska moderbolaget Mobilepay A/S.

”Som ett självständigt dotterbolag är Mobilepay en neutral partner till alla finländska banker och företag. Det nyetablerade samarbetet med S-gruppen och S-Banken innebär ett genombrott

för mobilbetalning i Finland och hjälper Mobilepay att växa 2018. Vårt mål är att Mobilepay de närmaste åren ska bli den populäraste lösningen för företagen och konsumenterna i Finland vid olika betalningstillfällen”, säger Mark Wraa-Hansen, vd för Mobilepay A/S.

Att betala med Mobilepay i butiken går snabbt och smidigt. Vid betalning med Mobilepay fungerar mobilen också som betalterminal: kunden ser summan för inköpen på mobilskärmen och kan enkelt godkänna betalningen med mobilen. Vid betalning med S-Förmånskort Visa som kopplats till appen får kunden dessutom automatiskt både Bonus och betalningssättsförmån. Kunderna kan aktivera ett elektroniskt arkiv för kassa- och garantikvitton i appen S-mobil eller på webben på Oma S-kanava.

 

Mer information:

Jari Annala, CFO, SOK, tfn 010 768 2040
Pekka Ylihurula, vd, S-Banken, tfn 010 768 2100
Mark Wraa-Hansen, CEO, MobilePay, tfn +45 2 5424 202


S-gruppen
är en kooperativ företagsgrupp som består av 20 regionala handelslag, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) samt deras dotterbolag. S-gruppens viktigaste affärsområden är markethandel, varuhus- och fackhandel, trafikbutiksverksamhet och bränslehandel, resebransch- och bespisningsverksamhet, järnhandel samt finansieringstjänster. År 2017 uppgick S-gruppens detaljhandelsförsäljning till cirka 11 miljarder euro, och med sina cirka 37 000 anställda var S-gruppen den största privata arbetsgivaren i Finland.

 

S-Banken är en finländsk bank vars mål är att tillhandahålla överlägset enkla och användbara banktjänster. S-Banken erbjuder sina kunder heltäckande tjänster för skötsel av den dagliga ekonomin, sparande, investering och finansiering av inköp. S-Banken har 3 miljoner kunder, som har 2,1 miljoner internationella betalkort, dvs. S-Förmånskort Visa. De fonder och kapitalförvaltningstjänster som S-Banken förmedlar tillhandahålls av dess dotterbolag FIM. S-Banken ingår i S-gruppen och den ägs av SOK, de regionala handelslagen i S-gruppen, LokalTapiola Skadeförsäkring, LokalTapiola Livbolag, regionbolagen i LokalTapiola och Elo.

 

Mobilepay är en avgiftsfri mobilbetalningsapp som är öppen för alla bankers kunder. Med appen kan kunderna överföra pengar mellan privatpersoner, betala i webbutiker och i fysiska butiker – oavsett om de är små butiker eller stora kedjor – och mellan olika plattformar samt godkänna stående betalningar. Mobilepay fungerar i smarttelefoner med de vanligaste operativsystemen. Appen har laddats ner över 800 000 gånger i Finland, och nedladdningarna ökade med 95 procent under 2017. Idag går det att betala med Mobilepay i över 10 000 webbutiker och över 2 000 fysiska butiker. År 2017 överförde finländare totalt över 100 miljoner euro med betallösningen. Betalningar från konsumenter till företag stod för 12 procent av betalningstransaktionerna. I Danmark har sammanlagt 65 banker gått med i Mobilepay, däribland Nordea, SEB och Handelsbanken.