Gå direkt till innehållet

S-Bankens ekonomiska prognos: År 2018 ser ljust ut för de finländska hemmen

2017-12-07

Allt fler får jobb, lönerna stiger en aning och den allmänna prisnivån stiger inte okontrollerat. Just nu ser det ut som om 2018 blir ett bra år för de finländska hushållen, bedömer chefsekonom Timo Hirvonen. I dag värmer skatteåterbäringen mångas sinne. I år får 3,7 miljoner finländare skatteåterbäring.

Vi har ännu drygt ett par veckor till årets kortaste dag, vintersolståndet, och vi får vänta en tid innan det ljusnar igen. I eurovärlden fortsätter däremot det soliga vädret och den ekonomiska högsommarvärmen hänger kvar. Det är ett sätt att sammanfatta det centrala budskapet i S-Bankens ekonomiska prognos.

”År 2018 ser ljust ut för de finländska hemmen”, menar chefsekonom Timo Hirvonen på FIM. Kapitalförvaltaren och privatbanken FIM är en del av koncernen S-Banken.

Enligt S-Bankens ekonomiska prognos kommer den finländska ekonomin att växa med 3,2 procent i år, medan man ännu tidigare i höst uppskattade att tillväxten skulle vara 3,0 procent. Framför allt ser nästa år bättre ut än vad man tidigare uppskattat och S-Banken förväntar sig att ekonomin växer med 2,8 procent.

”Under innevarande år var det en ökad produktivitet som lyfte tillväxten. I nästa år kommer tillväxten att synas mer på sysselsättningssidan. Sysselsättningen växer allt snabbare och ställvis kan det rentav förekomma direkt brist på kompetent arbetskraft”, säger Hirvonen och uppskattar att arbetslöshetsgraden minskar till 8,0 procent i nästa år.

Skatteåterbäringen lyser också upp slutåret. Totalt betalas 2,6 miljarder euro till finländarna i skatteåterbäring. Sammanlagt 3,7 miljoner finländare får återbäring på de pengar de betalat till skattmasen.

”Det är en ansenlig summa, som motsvarar en dryg procent av bruttonationalprodukten. Traditionellt går en del av pengarna till julklappar och en del sparas på olika sätt, till exempel i fonder”, säger Hirvonen.

Bostadspriserna stiger måttligt

Enligt S-Bankens ekonomiska prognos fortsätter den positiva trenden på bostadsmarknaden ännu nästa år och bostadspriserna stiger måttligt. Enligt chefsekonom Timo Hirvonen stöds tillväxten av positiva ekonomiska utsikter, finländarnas starka tro till ekonomin samt den ökande sysselsättningen.

”Den låga räntenivån håller låneskötselkostnaderna i styr och stärker efterfrågan på bostäder”, säger Hirvonen.

Enligt S-Bankens ekonomiska prognos kommer ekonomin i euroområdet att växa med 2,2 procent nästa år. Konsumentpriserna stiger långsamt, vilket håller Europeiska centralbanken (ECB) i ett stimulansläge, och därför förväntas räntenivån inte förändras plötsligt.

”Enligt vår bedömning kommer ECB att höja styrräntan 2019. Euribor-räntorna ligger nere ännu 2018, men börjar sedan stiga måttligt”, bedömer Hirvonen.

Mer information:
Timo Hirvonen, chefsekonom, FIM, tfn 040 549 2476, timo.hirvonen@fim.com