Gå direkt till innehållet

S-Bankens börsbarometer: Spararna lever av skogen

2017-11-08

De finländska bolagens omsättningar och resultat fortsatte att öka i juli–september. Detta var det fjärde tillväxtkvartalet i rad och tack vare ökad omsättning förbättrades också resultaten. Särskilt skogsbolagen gjorde bra ifrån sig. Men vad ska man tro om de kraftiga fluktuationerna i enskilda bolags aktiekurser?

Två av tre bolag förbättrade sitt rörelseresultat jämfört med motsvarande period i fjol, framgår det av S-Bankens nya börsbarometer.

”Bland annat skogs- och mediebolagen utvecklades positivt”, säger Kim Gorschelnik, chefsanalytiker på FIM. Privatbanken och kapitalförvaltaren FIM är en del av koncernen S-Banken.

Den största besvikelsen var telekommunikationsbolaget Nokia vars kurs rasade med närmare 20 procent. Fluktuationerna var stora även i andra enskilda aktiekurser. De som investerar i finländska aktier kan dock fortsättningsvis sova gott om nätterna, säger Gorschelnik.

”Vi anser inte att helhetsbilden har förändrats för dem som investerar i finländska börsbolag.”

Omsättningarna fortsatte att öka under tredje kvartalet och har nu ökat i ett års tid. Enligt chefsanalytiker Kim Gorschelnik är den bakomliggande orsaken att den ekonomiska tillväxten har tilltagit särskilt inom euroområdet och i Finland, som är huvudmarknadsområdet för de flesta finländska bolag.

”Bolagens totala omsättning ökade med 2,1 procent från i fjol och 72 procent av bolagen ökade sin omsättning”, säger Gorschelnik.

De finländska bolagens sammanlagda rörelseresultat ökade liksom omsättningarna med 2,1 procent jämfört med i fjol.

Det sammanlagda rörelseresultatet ökade tack vare de stora resultatförbättringarna i euro hos bland annat oljebolaget Neste, skogsbolaget Stora Enso, skogsbolaget UPM, flygbolaget Finnair och stålbolaget SSAB. Nokias rapporterade resultat förbättrades från i fjol, men det innehöll en betydande post som måste anses vara av engångskaraktär. Om den beaktas försvagades bolagets resultat.

Det sägs att Finland lever av skogen. Under denna resultatperiod gäller detta även spararna och placerarna. De tre skogsbolagen Metsä Board, Stora Enso och UPM förbättrade sina resultat avsevärt.

”Av de stora bolagen gjorde Neste en utmärkt prestation. De politiska riskerna i USA med avseende på förnybara bränslen har minskat och samtidigt har Neste gjort ett utmärkt resultat på den europeiska marknaden”, säger chefsanalytiker Kim Gorschelnik.

 

Mer information:
Kim Gorschelnik, chefsanalytiker, FIM
tfn 050 338 9734, kim.gorschelnik@fim.com