Gå direkt till innehållet

Ge dig själv en smart julbudget i julklapp

2016-12-05

Text Susanna Cygnel

Det går att skapa en stämningsfull jul till rimliga kostnader, förutsatt att du planerar den noggrant och koncentrerar dig på det som julen betyder för just dig. 

1. Gör en egen jullista.

Anteckna de saker som är viktiga för dig för att skapa äkta julstämning. På din lista kan du anteckna till exempel ”avslappnad samvaro med vänner och familj, baka ett pepparkakshus med barnen, julsånger, ett mjukt och ett hårt paket till varje barn, ge en julblomma till mormor, julskinka och chokladkonfekt.” Eller någonting helt annat. Det är din lista och du som bestämmer.

2. Gör en budget.

Fundera på hur mycket pengar du vill lägga på inköp denna jul.

3. Gör inköpslistor.

Butikerna är fulla av frestelser inför julen. Gör inköpslistor över både mat och julklappar utifrån din budget och sträva efter att följa dem. Med färdiga listor sparar du också tid.

4. Välj ut vad du vill servera på julbordet.

Fundera på vad som faktiskt behövs på julbordet och i hur stora mängder. Finns det rätter på julbordet som ingen är särskilt förtjust i och som kunde slopas helt? Jullådor och sillsallader är förmånlig basmat om du köper rotsaker och grönsaker i butiken och tillagar dem själv från grunden. Fiskrätter är dyra, men det blir billigare att laga fiskrätterna själv än att köpa dem färdiga i fiskdisken.

5. Fira tillsammans med andra.

Det är både naturligt och trevligt att fira jul med släkt och vänner, och samtidigt kan ni dela på matlagningen och kostnaderna.

6. Erbjud dina tjänster i julklapp.

Ett väl genomtänkt presentkort är en uppskattad julklapp. Kanske du kan glädja mottagaren med till exempel hundrastning, en avkopplande dag, lägenhetsstädning, fönstertvätt, barnpassning, en skidtur där du bjuder på varm choklad, snöskottning, ett butiksbesök eller en bakdag tillsammans? Endast fantasin sätter gränser!

7. Gör dina inköp online.

Det lönar sig att köpa särskilt elektronik och böcker i webbutiker, eftersom priserna är förmånliga och lätta att jämföra. Du sparar också tid och underlättar julstressen genom att göra dina inköp online. Du kan tryggt betala dina inköp med kreditkort. (på finska)

Kom ihåg att du kan betala med kreditkort för att jämna ut julutgifterna över en längre tid*. Med S-Förmånskort Visa kan du tryggt sköta alla dina inköp i Finland, utomlands och även på internet. På dina julinköp i S-gruppens butiker får du dessutom Bonus och 0,5 procent i betalningssättsförmån. S-Förmånskort Visa har den mest förmånliga effektiva räntan enligt en jämförelse av Visa-kort. (på finska)

Läs mer om S-Förmånskort Visa

 

Räntan på betalkortet S-Förmånskort Visa Credit/Debit och kreditkortet S-Förmånskort Visa Credit är Euribor 3 mån. + en marginal på 6,00 % (5,687 %, 10/2016). Kontoavgiften är 2 euro/faktura. Räntan justeras på den sista bankdagen i januari, april, juli och oktober.

Den effektiva räntan på krediten beräknad på en genomsnittlig kredit på 1 500 euro är 8,924 %, under antagande att referensräntan är -0,313 % (10/2016). I den effektiva räntan beaktas utöver räntan även en kontoavgift på 2 euro/faktura. Krediten är fortlöpande. Det totala beloppet för krediten och kreditkostnaderna beror på den tillgängliga krediten, avbetalningarnas storlek och kreditavtalets längd.