Gå direkt till innehållet

Inom kort går det att överföra pengar i realtid mellan mobiltelefoner

2016-11-22

Snart kan man överföra pengar med mobiltelefon från det egna kontot exempelvis till en kompis konto enbart med hjälp av mobiltelefonnumret. Mottagaren får pengarna genast, även om mottagaren har konto i en annan bank än avsändaren. Tjänsten Siirto lanseras i S-mobil i mars 2017.

S-Banken ger som en av de första bankerna sina kunder möjlighet att överföra pengar mellan olika personers konton enbart med hjälp av telefonnumret och i realtid – till och med mellan olika banker. I nuvarande motsvarande tjänster grundar sig penningöverföringen på kreditkort eller bankgireringar, varvid överföringen till och med kan ta flera dagar.

”Från och med mars kan man enkelt överföra pengar i S-mobil genom att välja mottagarens telefonnummer bland kontaktuppgifterna i mobilen eller genom att ange ett nytt telefonnummer. Mottagarens kontonummer behövs inte längre. Jag kan enkelt genast betala pengar exempelvis till en kompis så att kompisen har råd med sin biobiljett eller sina köp på ett nätloppis, förutsatt att vi båda har registrerat oss i tjänsten Siirto”, säger Juha Raumolin, direktör för digital utveckling på S-Banken.

Snabba mobilöverföringar grundar sig på ett mobilbetalningssystem som har tagits fram av företaget Automatia, som upprätthåller Otto-automaterna. Systemet är tillgängligt för alla banker och andra leverantörer av betalningstjänster i Finland. Utöver S-Banken går även Andelsbanken, Nordea och Aktia med i Siirto omedelbart när tjänsten lanseras i mars. Bland betaltjänstleverantörerna har Nets, Paytrail och Maksuturva meddelat att de går med i tjänsten, vilket innebär att användarna av Siirto framöver enkelt kan betala med mobiltelefon även på internet.

Siirto integreras i S-mobil och kan därför enkelt användas med koderna till S-Banken. I registreringsskedet kan användaren själv välja vilket konto denne vill ansluta till sitt telefonnummer. Det blir också enklare att göra betalningar tack vare den nya appen som ersätter kodtabellen.

”Allt fler har behov av att göra betalningar när de befinner sig någon annanstans än hemma, och man har inte alltid nödvändigtvis papperskodtabellen med sig. Utöver Siirto lanserar vi även enkel identifiering i S-mobil i början av året. Enkel identifiering ersätter den traditionella kodtabellen, säger Raumolin.

Läs mer om Siirto (på finska)
 

Mer information:
Juha Raumolin, direktör för digital utveckling, S-Banken, tfn 050 500 4525, e-post juha.raumolin@s-pankki.fi