Gå direkt till innehållet

Hur mycket betalar du i serviceavgifter till din bank? Du kan undvika extra kostnader

2016-04-21

Din banks serviceavgifter kan medföra extra utgifter på totalt upp till 150 euro om året. Sanna Holm på S-Banken berättar hur du kan undvika fallgroparna med onödiga avgifter.

TNS Gallup genomförde en undersökning på uppdrag av S-Banken i mars som visade att endast knappt hälften av cirka tusen svarspersoner vet hur mycket de betalar i serviceavgifter till sin bank. På årsnivå kan det bli upp till 150 euro* i extra utgifter.

Sanna Holm, som ansvarar för den grundläggande bankverksamheten på S-Banken, berättar att det är få som tänker på vad allt de betalar för till sin bank.

”Serviceavgifterna består ofta av många små avgifter för till exempel betalkort och webbankskoder samt olika transaktionsspecifika avgifter”, säger Holm.

Bankernas serviceavgifter varierar utifrån bland annat kundrelationens omfattning och i hur stor grad kunden koncentrerar sina bankärenden till en och samma bank. Undersökningen visar att ungefär hälften av svarspersonerna tog del av servicetariffen när de valde bank. Prissättningens överskådlighet totalsågades av svarspersonerna: hela 60 procent av dem upplevde att prissättningen inte är överskådlig.

Hur sparar jag på serviceavgifter till banken? Tre tips

  1. Ta en titt i plånboken. ”Många betalar för onödiga betalkort. Varje överlappande tjänst kan kosta extra”, säger Sanna Holm.
  2. Börja jämförelsen med att be om en offert av S-Banken. ”Kunderna är välkomna att besöka S-Bankens kundtjänstställen till exempel under helgens shoppingtur”, säger Holm.
  3. Sätt igång. ”Med hjälp av vårt digitala bankbyte kan kunderna enkelt och smidigt överföra sin lön till S-Banken”, tipsar Holm.

* Källa: Suomen Rahatieto

Läs mer om avgiftsfria banktjänster och bli kund