Gå direkt till innehållet

Raijas kolumn: Trasiga fickor och sparfonder

2015-08-18

Sparsamhet är en dygd för finländarna. När världsekonomin svajar känns det nödvändigare än någonsin att ha en buffert för eventuella sämre tider, men hur ska det gå till då många snarast tenderar att ha hål i fickan?

Av undersökningen Arjen katsaus, som LokalTapiola har låtit göra, framgår att varannan finländare har väldigt små besparingar eller inga alls. Alla har inte möjlighet att sätta undan pengar, även om var fjärde finländare har minskat på utgifterna den senaste tiden. Vi konsumerar mindre och har stramat åt budgeten för till exempel klädköp och nöjen.

Arbetslösheten i Finland är 10 procent. Vissa tvingas nagga besparingarna i kanten och för andra är det en avlägsen dröm att ens kunna lägga undan lite pengar. Vissa känner att det är omöjligt att spara och tvingas leva dag för dag.


Kan du lägga undan en tia?


Hur det än ligger till, så är det en konst att spara. Och kanske också delvis en fråga om attityd. Vissa tror att de egna inkomsterna inte räcker till för sparande och placering. Men ordspråket "många bäckar små" stämmer även när det gäller pengar. Endast tio euro i månaden är en bra början för en buffert.


Vi på S-Banken vill göra det så lätt som möjligt att börja spara. Därför finns möjligheten att överföra Bonus till en fond på webbanken och i S-mobil. Du kan börja fondspara med endast tio euro. Många ägarkunder har uppmuntrats att lägga undan mer än enbart Bonus när de har upptäckt vilken enkel sparform denna moderna "spargris" faktiskt är.


Varannan finländare har egentligen inga besparingar alls. Vill du vara en av dem?


Hälsningar
Raija