Gå direkt till innehållet

Raijas kolumn: Tips för en smidigare jul

2015-12-07

Julen är en kär högtid för finländarna, men alla förberedelser kan orsaka en hel del stress. Vi har samlat fem tips för en smidigare jul.

 

1) Gör en budget och håll dig till den
På julen äter vi gott och ger julklappar till varandra. Många räknar kostnaderna först efter julen och får leva sparsamt de följande månaderna. Vi på S-Banken tycker inte att man ska ta stress över pengarna och tror att man genom god planering klarar sig på mycket mindre. Gör en realistisk julbudget där du inkluderar allt du behöver, till exempel klappar, kort, gran, blommor och skinka. Du kan enkelt kontrollera att du följer budgeten på webbanken eller i S-mobil.

2) Fördela ansvaret för förberedelserna
Enligt Suomalaisen Työn Liittos undersökning vilar största delen av julförberedelserna på kvinnornas axlar. Vanligen sköter kvinnan julklappsköpen, julförberedelserna i hemmet och planeringen av julmaten, medan mannen ansvarar för julgransköpet. Men tänk om ni skulle planera julmaten tillsammans i år? I vår familj har vi tagit hjälp av appen Foodie.fi, som kan laddas ned till alla smarttelefoner. Med appen är det enkelt att planera inköpen, man kan söka fram S-gruppens närmaste matbutik och skapa en köplista med bilder. På köplistan anges till och med produkternas priser, och därför är den praktisk även vid budgetplaneringen. Du kan enkelt dela köplistan med familjemedlemmarna via appen.

3) Soffshopping
Webbutikerna är öppna dygnet runt och du slipper all stress till exempel med att hitta en parkeringsplats. Vi använder både Sokos och Prismas webbutiker flitigt året om, och inför julen gör vi en allt större del av inköpen med några enkla musklick i hemmasoffan.

4) Låt gåvomottagaren välja
Ibland är det nästan omöjligt att hitta lämpliga julklappar till familj och vänner. Då förlitar jag mig på presentkort. Med S-gruppens presentkort kan mottagaren själv välja om han eller hon vill använda hela beloppet på en gång eller till flera köp. Med ett presentkort kan man till exempel boka en hotellnatt, betala bensin på semesterresan eller slösa alla pengar på mellandagsrean.

5) Minska mängden papper
Det är sällan det sker misstag i jultomtens verkstad, men ibland kan det hända att något man fått i julklapp går sönder. Visste du att alla köp med garanti som registrerats på ditt S-Förmånskort alltid automatiskt överförs till Oma S-kanava och S-mobil? Du har alltså dina garantikvitton samlade i elektroniskt format på ett ställe där du alltid enkelt hittar dem. Du får elektroniska garantikvitton på Emotion, Kodin Terra, Prisma, Sale, S-market och Sokos, med undantag av webbutiker och verksamhetsställen utomlands.


Jag önskar alla en stressfri väntan på julen!


Raija