Gå direkt till innehållet

Raijas kolumn: Byt till bättre

2015-10-07

En bra bank är pålitlig och trygg, men allra mest är kunderna dock intresserade av vad tjänsterna kostar. För att hitta den förmånligaste banken måste du göra en jämförelse.

 

Enligt en undersökning som Finansbranschens Centralförbund publicerade i somras är priset på tjänsterna den viktigaste faktorn när kunderna väljer bank och försäkringsbolag. Tre av fyra som svarade på undersökningen tittar först på prislappen innan de fattar ett köpbeslut. Pålitlighet och datasäkerhet var de viktigaste faktorerna näst efter priset.

Samma undersökning visade att endast fem procent av svarspersonerna hade bytt bank under det senaste året. Det verkar som att banktjänsterna och priserna på dem inte konkurrensutsätts regelbundet, även om priset anses vara den avgörande faktorn.

En orsak till detta kan vara att det upplevs som krångligt att byta bank. När man har hittat en tillräckligt bra bank bryr man sig inte länge om att förhandla om villkoren. Lojaliteten gentemot den egna banken verkar vara stor, och väldigt få tittar ens åt konkurrenternas håll.

Men man kan byta till sig en bättre bankrelation. Vanligen byter man bank vid bostadsköp eller -försäljning, men det lönar sig att hålla ögonen öppna även när serviceavgifterna ändras. Vet du hur mycket du betalar till din bank?

Hos oss på S-Banken är det enkelt att jämföra priserna, eftersom det inte finns någon prislapp alls på de grundläggande banktjänsterna, dvs. brukskonto, betalkort och webbankskoder. Ägarkunderna i handelslagen får dem alltid helt gratis.

Titta in på vårt närmaste serviceställe för att räkna ut hur mycket du skulle kunna spara i serviceavgifter som kund hos oss. Det är inte så krångligt att byta bank som man skulle kunna föreställa sig. Vi kan sköta största delen av de åtgärder som krävs för att överföra tjänsterna från din gamla bank. Välkommen som kund hos oss!

Hösthälsningar

Raija