Gå direkt till innehållet

Raijas kolumn: Glädje att ge och glädje att få

2014-12-18

Pengars värde ligger inte i pengarna i sig, utan i det man kan få för dem.

 

Min syster som är ekonom lärde mig redan för länge sedan följande om pengars värde: om du har en mark och du skulle kunna få en slickepinne för den, fundera först på vad du har mer glädje av, att ha en mark eller att ha en slickepinne. Samma syster som lärde mig detta köpte sedan som fattig studerande ett stearinljus som kostade familjen över 100 mark. Hennes man kunde dock inte riktigt hålla med om att det ljuset skulle ge mer glädje än 100 mark ...

 

Pengars värde är inte absolut. Och det är inte heller konstant. Ibland får en parkeringsavgift på 2 euro oss att köra runt kvarteret i jakt på en plats som är gratis. Och när vi väl hittat en parkeringsplats shoppar vi loss för stora summor utan att egentligen tänka oss för. För de flesta har pengar i sig inget värde, utan pengar möjliggör olika saker. Och hur vi väljer att använda våra pengar säger också en del om våra värderingar.

 

Så här inför julen funderar vi på vilka julklappar vi ska ge till familj och vänner. Vissa anser att julens egentliga budskap har gått förlorat i en massiv konsumtionshysteri, och i stället för bjällerklang är det kassaapparaternas pip som ringer i våra öron.

 

Det går inte att sätta ett pris på glädjen att ge. De mest värdefulla gåvorna är inte heller nödvändigtvis de med flest nollor på prislappen. En fin idé, en vacker tanke eller att man kommer ihåg något som mottagaren önskat sig för länge sedan däremot visar att man bryr sig och att man tagit sig tid att fundera ut en lämplig gåva. Att ge eller få en sådan gåva betyder så mycket mer än vad den har kostat, åtminstone för mig.

 

Och det allra mest värdefulla kostar inget alls, till exempel att få njuta av familjens sällskap eller julfriden. Och vad gäller stearinljus så finns det förmånligare varianter.

 

Jag önskar alla en riktigt stämningsfull jul!

 

Raija