Gå direkt till innehållet

S-Banken sponsrar judolöftet Eetu Laaksonen

2012-06-08

S-Banken sponsrar 17-åriga judolöftet Eetu Laaksonen från Kyrkslätt. Trots sin unga ålder har Eetu hunnit uppnå exceptionellt mycket under sin judokarriär. Eetu studerar i idrottsgymnasiet Mäkelänrinteen urheilulukio och tränar 10–11 gånger per vecka. Hans ambitiösa mål är sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

Eetu började träna judo som 4-åring och är bland annat den första finländaren som har lyckats vinna Europa Cup på över tio år (Rumänien 2010).

Dessutom har han vunnit finska mästerskapen för ungdomar hela fem gånger: två gånger i klassen under 20 år (2010 och 2011) samt tre gånger i klassen under 17 år (2009 och 2011). Till Eetus prestationer hör också bland annat segrar i öppna tävlingar i Finland, Sverige och Estland, seger i Budo Nord Cup och många andra nationella och internationella resultat.

På sommaren 2011 representerade Eetu Finland i Ungdoms-OS och placerade sig på en fin nionde plats. Dessutom var Eetu den nästyngsta i Finland genom tiderna som fick svart bälte i judo. I Finland har cirka 1 100 personer klarat svart bälte sedan år 1962.

Skolan är flexibel när det gäller träningar

Eetu tränar ”professionellt” och målinriktat. Men han hinner också med annat.

– Skolan är mycket flexibel när det gäller träningar och eftersom tränaren är min egen pappa, finns det också flexibilitet i träningstiderna, berättar Eetu.

En av fördelarna med idrottsgymnasiet är att skolan tillhandahåller träningslokaler. Skolan har också en egen judotränare. Eetu tränar fyra morgnar per vecka och han får räkna träningarna till godo som kurser.

Eetus egen förening är Kirkkonummen Judoseura i Kyrkslätt, men han tränar också i Esbo och Helsingfors.

Förutom judo tränar Eetu på gym, joggar och tränar kettlebell för att upprätthålla konditionen. Han tränar också på sommaren, även om han berättar att han också hinner med lite semester.

Judo är världens mest utbredda kampsport, och den största i fråga om antalet utövare. Till Internationella Judoförbundet (IJF) hör 199 medlemsländer. Av OS-grenarna är judo den femte största grenen mätt i antalet medlemsländer i det internationella förbundet.

I Europa utövar över två miljoner människor judo. I Finland finns det 123 föreningar och sammanlagt cirka 12 500 utövare.