Gå direkt till innehållet

Vad avses med kortets säkerhetsgränser och användningsområde?

Ändringar i kortets säkerhetsgränser och användningsområde börjar gälla genast. Det kostar inget att ändra gränserna och området.

Säkerhetsgränser

  • Kontantuttagsgränsen är ett eurobelopp per dygn som du kan fastställa för ditt kort. Gränsen anger det sammanlagda maximibeloppet för alla kontantuttag med kortet i automater och kassor. Den förvalda kontantuttagsgränsen på kortet är 500 euro och du kan höja den till högst 1 500 euro/dygn.
  • Internetköpgränsen är ett eurobelopp per dygn som du kan fastställa för ditt kort. Gränsen anger det sammanlagda maximibeloppet för köp på internet med kortet under ett dygn. Internetköpgränsen kan vara 0–10 000 euro/dygn. På Debit/Credit-kort gäller gränsen båda egenskaperna, med andra ord betalningar på internet från både bank- och kreditkontot.
  • Köpgränsen är ett eurobelopp per dygn som du kan fastställa för ditt kort. Gränsen gäller kortets Debit-egenskap, dvs. auktoriserade köp som görs från ditt bankkonto. Gränsen inverkar inte på köp som betalas med Credit-egenskapen, alltså på kredit. Köpgränsen kan vara 0–50 000 euro/dygn.

Användningsområde

Man kan höja säkerheten vid användning av kort med hjälp av geografisk begränsning (geo-blocking). Även om det är säkert att använda kort kan kortuppgifter ibland hamna i fel händer till exempel vid dataintrång. Även på resor kan man hamna i situationer där någon försöker missbruka ens kort.

Med hjälp av landsbegränsning kan kortet användas endast inom de geografiska områden som kortinnehavaren själv har fastställt. Genom landsbegränsning kan man till exempel förhindra användning av kortuppgifterna någon annanstans än i Finland, om man själv enbart rör sig i Finland.

Korten kan begränsas geografiskt för följande områden: Finland, Norden och Estland, Europa, hela världen. Vi rekommenderar att du väljer begränsningen Finland och vid behov ändrar begränsningen till exempel inför en resa.