Gå direkt till innehållet

Överväger du att skaffa ditt första egna hem? Läs fem tips inför slutet av året

December är en utmärkt månad att ge dig själv en efterlängtad första bostad i julklapp, eftersom du nu får bostadslån utan uppläggningsavgift och beskattningspraxis kommer att ändras, säger Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån.

Tålamod är alltid en dygd då det kommer till bostadshandel. Det är inte bra att fatta förhastade beslut, utan rätt tid att skaffa bostad är när det finns ett verkligt behov av det. Om du emellertid länge har haft ett lämpligt objekt i sikte, erbjuder december några värdefulla tilläggsförmåner. Vi har gjort en lista med fem tips som uppmuntrar till att skaffa den första bostaden före årsskiftet.

 1. Bra objekt och fler kvadratmeter till ett förmånligare pris än tidigare
  Bostadspriserna har gått ner exceptionellt mycket i år. Särskilt i huvudstadsregionen och i de största städerna är bostäderna förmånligare än under de senaste åren. För den som köper sin första bostad erbjuder de lägre priserna och en eventuell framtida värdestegring ett utmärkt tillfälle att bli bostadsägare. Nu finns det gott om bra objekt och fler kvadratmeter än tidigare.
 2. Första bostad utan överlåtelseskatt på 1,5 procent ännu i år
  För köp av första bostad som sker efter årsskiftet måste man betala överlåtelseskatt, när skattefriheten avskaffas i enlighet med regeringens planer. Samtidigt sjunker den överlåtelseskatt som betalas för aktier i bostadsaktiebolag och fastighetsbolag från 2 procent till 1,5 procent och den överlåtelseskatt som betalas för fastigheter från 4 procent till 3 procent.
 3. Bostadslån utan uppläggningsavgift på 2 procent
  Visste du att du får bostadslån från S-Banken utan den normala uppläggningsavgiften på två procent ända till utgången av mars 2024? Genom denna gest vill vi stödja våra kunder och göra det mer sporrande att köpa bostad.
 4. Sinnesro i osäkra tider
  Funderar du över den ekonomiska instabiliteten? Du som köper din första bostad funderar säkert över hur stort lån du vågar ta. Den nuvarande räntenivån ger redan en bra uppfattning om lånekostnaderna för flera år framåt. Finansieringen av en bostad får emellertid inte vara ett hasardspel med hög risk och därför gör vi tillsammans med kunden en noggrann riskkartläggning, skräddarsyr ett lånepaket som passar kunden och erbjuder låneskydd anpassat till livssituationen. Även om livssituationerna förändras, är det viktigt för oss på S-Banken att livet inte bara är en lång låneamortering, utan att våra kunder även kan göra annat än förverkliga sina bostadsdrömmar.
 5. Du ska inte behöva oroa dig över att något ska hända
  Vi är flexibla om livssituationen förändras för våra kunder. Om det blir svårt att amortera på lånet, är det ingen idé att skämmas och grubbla ensam under någon längre tid. Kontakta banken i god tid, så ger vi råd om vad som eventuellt kan göras åt ditt lån. Snabbast och enklast når du oss genom att skicka ett webbmeddelande antingen på webbanken eller i S-mobil.

Glöm inte att S-Banken tillhandahåller konto, kort, webbankskoder och mobiltjänster utan månads- och årsavgifter till alla ägarkunder i S-gruppens handelslag och deras familjemedlemmar. Vi satsar kontinuerligt på digitala tjänster och därför går det allt smidigare att uträtta ärenden hos oss när det passar dig bäst.

Räkna ut ett lån med vår bostadslånekalkylator, ta del av våra värdefulla tips och kontakta oss.

Varför är det en god idé att ta ett bostadslån hos S-Banken?

S-Banken är en ansvarsfull långivare

Det är viktigt att du efter att du betalat kredit- eller låneamorteringarna även har pengar över för annat. S-Banken är en ansvarsfull långivare – när vi beviljar kredit vill vi vara säkra på att våra kunders ekonomi är i balans.

Läs mer om ansvarsfull utlåning