Gå direkt till innehållet

Två S-Banken-fonder belönades som de bästa i sina kategorier i Norden

2023-04-20

S-Banken Fenno Aktie och S-Banken High Yield Europa ESG Ränta är de bästa nordiska placeringsfonderna i sina respektive serier. Fonderna tog hem prestigefyllda Lipperpriser i tre kategorier idag.

S-Banken-fonderna hör till de främsta i sina kategorier. Placeringsfonderna S-Banken Fenno Aktie med portföljförvaltaren Juha Varis i spetsen och S-Banken High Yield Europa ESG Ränta som förvaltas av Pekka Siltala har idag vunnit priser i Refinitiv Lipper Fund Awards Nordic 2023.

S-Banken Fenno Aktie belönades som Nordens bästa fond som investerar i finländska aktier under en granskningsperiod på tre år. Fonden S-Banken High Yield Europa ESG Ränta utsågs i sin tur till Nordens bästa fond som investerar i europeiska high yield-obligationer under en tre och fem år lång granskningsperiod.

”Lipperpriserna hör till de mest prestigefyllda utmärkelserna i vår bransch. Det gläder mig att våra portföljförvaltares arbete får ett särskilt erkännande i år. I och med volatiliteten på placeringsmarknaden under den senaste tiden har många lagt märke till att det bästa resultatet för de egna investeringarna inte nödvändigtvis uppnås genom att investera alla sina tillgångar i en indexfond eller en aktuell favoritaktie”, säger Mika Leskinen, investeringschef vid S-Banken.

Enligt Leskinen återspeglar de priser som S-Banken-fonderna fått inte bara kompetensen hos de portföljförvaltare som förvaltar dem, utan också om möjligheten att skapa mervärde för investerarna genom en aktiv kapitalförvaltning. Dessutom påminner Leskinen om att också Private Banking-kunder inom diskretionär kapitalförvaltning, investerare i de populära S-Banken Kapitalförvaltning-blandfonderna och användarna av tjänsten Spararen har kunnat ta del av den goda avkastningen av de prisbelönta fonderna.

”Vi gratulerar vinnarna av priserna i Refinitiv Lipper Fund Awards 2023, exempelvis S-Banken, för att de fonder de förvaltar konsekvent har kunnat ge överavkastning i sina investerares portföljer mitt bland de globala ekonomiska omvälvningarna”, säger Robert Jenkins, forskningsdirektör med ansvar för Lipper vid Refinitiv.

S-Banken-fonderna har varit framgångsrika även i andra jämförelser på senare tid, och 2022 lockade S-Banken-fonderna mest nettoteckningar i Finland.

Refinitiv, som producerar marknadsinformation, delar varje år ut Lipperpriser till fonder som jämfört med sina jämförelsefonder gett en konsekvent och stark avkastning i förhållande till sin risknivå. Priserna är baserade på Lipper Leader for Consistent Return-klassificeringen. Det är fråga om en oberoende, kvantitativ och riskjusterad klassificering som tar hänsyn till fondens avkastningshistorik under perioder på 3, 5 och 10 år. Lipperpriser delas ut till de fonder som fått den bästa Lipper Leader for Consistent Return-klassificeringen i sina serier.

Mer information:
Mika Leskinen, investeringschef, mika.leskinen@s-pankki.fi, 09 613 46103

S-Banken Fenno Aktie

S-Banken High Yield Europa ESG Ränta

Så här börjar du spara

Fondsparande är ett enkelt sätt att spara. En professionell fondförvaltare svarar för investeringarna i den fond som fondförvaltaren förvaltar. Det finns många sätt att börja spara. Välj bland våra sparlösningar den sparform som passar dig bäst.

Köp fonder

Fonderna förvaltas av S-Banken Fondbolag Ab.

Detta är en reklam. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. I avkastningen beaktas inte eventuell utbetald avkastning. Avkastningen presenteras icke annualiserad för andelsserier i fonder som varit verksamma i mindre än ett år.

Observera att investeringsverksamhet alltid är förknippad med en ekonomisk risk. Investeringarnas värde och avkastning kan stiga eller sjunka och investeraren får inte nödvändigtvis tillbaka sin ursprungliga investering. Innan du fattar några investeringsbeslut bör du läsa fondprospektet och basfakta för investerare. Fondprospekten finns på s-banken.fi/investering