Gå direkt till innehållet

S-Bankens fondrapport Rahastopörssi: Fondinvesterarna var inte skygga i början av året

2022-04-22

Kriget i Ukraina och marknadsturbulensen i början av året har inte minskat finländarnas vilja att spara och investera. Antalet andelsägare i blandfonderna ökade med nästan 20 000 under årets första kvartal. Farten har avtagit från fjolårets toppnivåer, men å andra sidan påminner osäkerheten om varför det är så viktigt att spara.

Aktiemarknadens kraftiga uppgång efter coronan har varit en dans på rosor för investerare och lockat nya personer till att börja investera. I år har takten blivit något måttligare, men utvecklingen är fortfarande positiv. Så sammanfattar Lippo Suominen, chefsstrateg på S-Banken, det som hänt under årets tre första månader. På basis av S-Bankens utredning Rahastopörssi, som publiceras fyra gånger om året, ökade antalet intecknare i blandfonderna i rekordtakt i fjol, då antalet andelsägare ökade med nästan 140 000.

”I början av detta år har investeringsmarknadens utveckling blivit en aning dämpad på grund av oro som gäller inflation, penningpolitik och krig. Samtidigt har också strömmen av investerare till blandfonderna avtagit, men dock inte upphört, eftersom antalet nya andelsägare ökade med drygt 19 000 under det första kvartalet”, berättar Suominen.

Jämfört med tidigare marknadschockar höll investerarna den här gången huvudet kallt. År 2020 blev även finländska investerare skrämda när coronapandemin fick aktiekurserna att sjunka.

”I mars 2020 förlorade blandfonderna nästan netto 15 000 investerare. I början av detta år har antalet investerare emellertid ökat. Även om de mest jäktade alltid drar tillbaka sina pengar i kriser, ökade antalet nya investerare i blandfonderna både i februari och i mars med flera tusen mitt bland krigsnyheterna. Förhoppningsvis är detta ett tecken på att man har lärt sig att investering innefattar en periodvis volatilitet och att det inte lönar sig för långsiktiga investerare att låta sig skrämmas av den”, säger Suominen.

Både aktie- som ränteinvesteringar minskar

Enligt S-Bankens fondrapport Rahastopörssi har början av året varit en utmaning för avkastningen på blandfonder, då både aktie- och räntemarknaden har sjunkit. Den tilltagande inflationen har ökat räntorna och därmed belastat värdet på räntefonderna. Räntehöjningarna är även en dålig nyhet för aktier, eftersom också aktiepriserna har sjunkit. Nedgången har dock varit måttlig. Värdet på blandfonderna har i genomsnitt sjunkit med något under fem procent. På årsnivå ligger de dock fortfarande på plus.

”Det har funnits stora skillnader i avkastning inom marknaden. De ryska aktiernas totala ras var i en klass för sig. I Finland har stämningen varit dyster, eftersom Helsingforsbörsen har varit en av de svagaste i industriländerna sedan den landat mer än tio procent på minus. Samtidigt har förlusten för investerare uppgått till endast kring 3 procent i USA:s aktier medan vinsten uppgått till över 30 procent för aktier i Latinamerika. En väldiversifierad portfölj har därmed skyddat investerare mot de värsta bakslagen”, säger chefsstrateg Lippo Suominen.

Suominen framhäver att trots att räntefonderna har gått ner är skillnaderna mellan fonderna stora. Korta räntefonder har klarat sig med en minimal nedgång, medan långa räntefonder har haft en ovanligt svag period.

”I statsobligationerna ser man sällan en nedgång på fem procent, men nu har den snabba ränteuppgången medfört en tydlig värdeminskning. Å andra sidan verkar ränteinvesteringar förr eller senare bli bättre investeringsobjekt än tidigare då räntorna har stigit. Räntorna ligger inte längre i överlag under noll, utan även den löpande avkastningen på räntefonder med måttlig risk är på väg att överskrida en procent. Detta stödjer även blandfonder med låg risk, där ränteinvesteringarna kommer att börja ge avkastning igen”.

Långsiktigt månadssparande fungerar

Enligt Lippo Suominen, chefsstrateg vid S-Banken, ligger den ekonomiska tillväxten efter coronatiden snart bakom oss och osäkerheten har ökat. Suominen påminner om att även om denna tid är besvärlig för investeraren på kort sikt, erbjuder investeringar möjligheter på längre sikt.

”Osäkerhet är också en god påminnelse om hur viktigt det är att spara inför sämre tider. Vi har med glädje noterat att investeringar har fortsatt att vara populära i början av året. Även i denna situation har långsiktigt månadssparande varit nyckeln till det bästa resultatet. Även finländarna tycks ha lärt sig detta.”

S-Bankens utredning Rahastopörssi 1-3/2022 (PDF på finska)

Mer information:
Lippo Suominen, chefsstrateg, tfn 050 345 5692, lippo.suominen@s-pankki.fi