Gå direkt till innehållet

Black Friday får finländarna att köpa vitvaror

2022-11-24

Många finländare drar nytta av Black Friday-erbjudanden i slutet november. Enligt S-Bankens kortuppgifter nästan sexdubblades inköpen av vitvaror och elektronik på Black Friday 2021. Det blir allt mer populärt att handla på nätet: antalet nätköp har ökat med 44 procent på ett år.

Black Friday syns tydligt i S-Bankens kortbetalningar. Under fjolårets Black Friday 26 november 2021 betalade S-Bankens kunder nästan dubbelt så många inköp som andra fredagar 2021 på kredit med S-Förmånskort Visa Credit.

”Black Friday märks mer på kreditköpen än debitköpen. Det är också rimligt att betala med kredit, eftersom man då har en försäkring i eventuella problemsituationer och vid behov också flexibilitet i betalningen”, säger Marketta Lundell, produktgruppschef för kort på S-Banken.

De populäraste produkterna på Black Friday 2021 var vitvaror och elektronik. I euro nästan sexdubblades inköpen av dessa jämfört med andra fredagar 2021. I klädbutiker, sportaffärer samt möbel-, inrednings- och renoveringsbutiker tredubblades kreditkortsanvändningen jämfört med en normal fredag.

Black Friday 2020 medförde ingen topp i kortbetalningarna till resebyråer och flygbolag på grund av coronaläget, men år 2021 köpte kunderna igen resor aktivt, nästan fyrdubbelt jämfört med andra fredagar.

Utifrån S-Bankens kortuppgifter har försäljningen hos resebyråer och flygbolag varit livligare under hela 2022 jämfört med året innan, men takten avtog något mot hösten jämfört med topparna på våren och sommaren.

”På grund av inflationen har levnadskostnaderna ökat i år. Det är intressant att se om detta inverkar på Black Friday-inköpen, till exempel så att inköpen fokuserar mer på nödvändigheter eller om köplistan är densamma som under tidigare år”, säger Lundell.

Under Black Friday är det många som föredrar näthandeln, där det är enkelt att jämföra produkterna. Näthandeln ökar i popularitet, eftersom antalet nätköp av alla köptransaktioner med S-Förmånskort Visa har stigit med 44 procent på ett år.

I år infaller Black Friday fredagen den 25 november.

Mer information:

S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi

Så här betalar du smart och säkert med kort på internet (på finska)

Uppgifterna om kortanvändningen grundar sig på betalningar med S-Bankens S-Förmånskort Visa 1.1.2021–31.10.2022. Uppgifter om enskilda användare kan inte identifieras i statistiken. S-Bankens kunder använder 2,7 miljoner S-Förmånskort Visa och vart tionde inköp med ett finländskt bankkort betalas med S-Bankens kort. Produktgrupperna har sammanställts utifrån korttransaktionernas MCC-koder (Merchant Category Code). Grunden för behandlingen av uppgifterna om kortanvändningen är S-Bankens berättigade intresse. Mer information om användningen av personuppgifter finns på s-banken.fi/dataskydd.