Gå direkt till innehållet

Vitvaror och elektronik var hittarna under Black Friday: kortköpen hela sju gånger större än vanligen

2021-11-22

Black Friday bidrog till att inköpen med S-Bankens kreditkort nästan fördubblades under Black Friday 2020. Vitvaror och elektronik var de största hittarna: kortköpen var hela sju gånger större än på vanliga fredagar.

Black Fridays popularitet och reakampanjer återspeglas på ett tydligt sätt i S-Bankens kortstatistik. På Black Friday den 27 november 2020 var inköpen med S-Förmånskort Visa Credit hela 1,9 gånger större än på vanliga fredagar 2020.

”Black Friday bidrar till att användningen av S-Bankens kort ökar avsevärt. När man köper sina inköp på kredit får man säkerhet för inköpen i händelse av problem och vid behov mer flexibla betalningstider”, berättar Marketta Lundell, produktgruppchef för kort på S-Banken.

På Black Friday 2020 blev vitvaror och elektronik den största försäljningstoppen, eftersom inköpen var hela sju gånger större än på andra fredagar 2020. Jämfört med andra fredagar användes S-Bankens kreditkort 3,4 gånger oftare vid betalningar i klädbutiker och sportaffärer och 3,5 gånger oftare vid betalningar i möbel-, inrednings- och renoveringsbutiker.

”Man väntar redan i efterhand på goda erbjudanden från vitvaru- och elektronikaffärer. Därför gör många sina längre övervägda anskaffningar och köp av julklappar just på Black Friday. Erbjudandena och därmed kortköpen är fördelade på flera dagar före och efter egentliga Black Friday”, säger Lundell.

Black Friday 2020 medförde ingen topp i kortbetalningarna till resebyråer och flygbolag.

”I september–oktober 2021 ökade kortbetalningarna till flygbolag avsevärt. Därför är det intressant att se om Black Friday också medför ett uppsving för turismen”, säger Lundell. 

Black Friday 2021 infaller fredagen den 26 november.

Mer information:

S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi

I Black Friday-jämförelsen grundar sig uppgifterna om kortanvändningen på kreditbetalningar med S-Bankens S-Förmånskort Visa 1.1.2020–31.12.2020. Uppgifter om enskilda användare kan inte identifieras i statistiken. S-Bankens kunder använder 2,5 miljoner S-Förmånskort Visa och vart tionde inköp med ett finländskt bankkort betalas med S-Bankens kort. Produktgrupperna har sammanställts utifrån korttransaktionernas MCC-koder (Merchant Category Code).