Gå direkt till innehållet

Vissa S-Banken-fonder börjar använda nya klimatvänliga jämförelseindex

2021-11-08
Tre S-Banken-fonder börjar använda jämförelseindex som beaktar Parisavtalet. Ett jämförelseindex fastställer på vilket sätt aktiviteten och framgången i investeringsverksamheten mäts och jämförs.

De populära aktiefonderna S-Banken Fossilfri Europa ESG Aktie, S-Banken Passiv USA Aktie och S-Banken Passiv Europa Aktie börjar använda nya jämförelseindex som beaktar Parisavtalet.

S-Banken är en del av S-gruppen, som syftar till att gruppens verksamhet ska vara koldioxidnegativ 2025, dvs. avlägsnar en större mängd koldioxid från atmosfären än vad den släpper ut.

”Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. De är också en risk som varje investerare bör vara medveten om. En viktig faktor är även Parisavtalet som syftar till att begränsa temperaturökningen till klart under två grader. Hänsynen till och åtgärderna mot klimatförändringarna är ett långsiktigt intresse för en investerare”, säger investeringschef Mika Leskinen på S-Banken.

S-Banken, som har utsetts till Finlands mest ansvarsfulla bank nio gånger i rad, tillhandahåller sina kunder ett omfattande utbud av hållbara investeringsprodukter. En av de mest populära produkterna är fonden S-Banken Fossilfri Europa ESG Aktie, som är fri från fossila bränslen och som introducerades våren 2020.

”Fonden, som jag förvaltar, har redan mer än 17 000 andelsägare. Det faktum att fonden har blivit en av Finlands mest populära fonder för europeiska aktier inom så kort tid vittnar enligt min åsikt om att investerarna vill beakta klimatförändringarna i den egna investeringsverksamheten, men att de tidigare inte har haft lämpliga verktyg för det”, säger portföljförvaltare Seppo Kurki-Suonio.

Liknande resultat kom även från S-Bankens enkät 2020. Utifrån enkäten ansåg 60 procent av de finländare som investerar sina pengar att det också lönar sig att beakta klimatförändringarna i investeringarna för att det är ekonomiskt försvarbart.

De Climate Paris Aligned-index som S-Banken-fonderna började använda i september upprätthålls och utvecklas av MSCI, som tillhandahåller marknadsinformation. Climate Paris Aligned-indexen är dynamiska. De innefattar till exempel ett krav på minskning av utsläppen med tio procent per år, och kravet ska uppfyllas av företag som godtas till indexet.

Hur kan ett jämförelseindex således helt konkret hjälpa en vanlig fondsparare att göra sina investeringar klimatvänligare?

”Genom att gynna oss. Ett jämförelseindex fastställer på vilket sätt aktiviteten och framgången i investeringsverksamheten mäts och jämförs. På så sätt inverkar indexet på vilka objekt våra fonder inriktar sina investeringar på och vilka företag portföljförvaltarna för våra fonder investerar förvaltade medel i”, säger Leskinen.

Mer information:
Mika Leskinen, investeringschef, S-Banken, tfn 050 327 6985, mika.leskinen@s-pankki.fi

Seppo Kurki-Suonio, portföljförvaltare, S-Banken, tfn 050 358 7097, seppo.kurki-suonio@s-pankki.fi