Gå direkt till innehållet

Köp av bostad nu på elektronisk väg

2019-06-19

Från och med juni kan köp av aktielägenhet skötas helt på elektronisk väg. Köpslut kan ske exempelvis på fastighetsmäklarens kontor, på café eller vid bordet i det nya hemmet utan att parterna behöver besöka bankens kontor.

I juni lanserades DIAS, en tjänst för digital bostadshandel, för fastighetsmäklare och banker. I tjänsten är det nu möjligt att sköta köp av bostad helt på elektronisk väg. I det första skedet deltar S-Banken, Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP och Nordea samt OP Hem och Kiinteistömaailma som fastighetsmäklare.

”Köparen och säljaren behöver inte besöka banken tillsammans med mäklaren för att underteckna dokument. I stället kan köpebrevet godkännas på elektronisk väg med personliga webbankskoder. I bakgrunden genomför säljarens och köparens banker egna åtgärder och sköter med hjälp av DIAS också överföringen av aktiebrevet i pappersform samt endossementet. Dessutom är det via tjänsten möjligt att betala överlåtelseskatten och provisionen till mäklaren”, säger Sami Honkonen, vd för DIAS Oy.

I praktiken innebär det att processen för bostadshandel förändras och blir betydligt enklare för alla parter.

”Genom DIAS uppdaterar vi bostadshandeln till detta årtusende på en gång: Digital bostadshandel är ett allt smidigare, säkrare och snabbare sätt att köpa eller sälja bostad”, säger Aki Gynther, direktör för bankverksamheten på S-Banken.

Aktiebreven blir också digitala i framtiden

I det inledande skedet är det möjligt att sköta köpslut om aktielägenheter via DIAS om aktiebrevet ännu finns i traditionell pappersform. I framtiden kan även aktiebrev i digitalt format köpas och säljas på elektronisk väg. En stor del av bostadsaffärerna ingås dock ännu under lång tid med traditionella aktiebrev i pappersform. De banker som använder tjänsten har förbundit sig att handlägga aktiebrev i pappersform som bakgrundsarbete mellan bankerna.

 ”Det är ofta ett riktigt pussel när vi schemalägger alla köpslut så att säljarens och köparens lediga tider passar in i bankens lediga kalendertider. Via DIAS går köpslutet fortare”, säger Kukka Kauppila, företagare på Kiinteistömaailma i Östra centrum i Helsingfors. Kauppila är en av de första mäklarna som utnyttjar DIAS.

DIAS är integrerad i olika fastighetsförmedlingssystem och öppen för alla fastighetsmäklare och banker. DIAS-plattformen för digital bostadshandel har tagits fram av S-Banken i samarbete med teknikföretaget Tomorrow Tech, Aktia, Danske Bank, Nordea och OP.

 

Läs mer på DIAS webbplats

 

Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy

DIAS är en plattform för bostadshandel och har tagits fram i Finland. På plattformen kan köp av bostad göras på elektronisk väg. DIAS är en säker och stabil plattform där köpuppgifter, betalningar och aktiebrev kan överföras till rätta parter på ett säkert sätt. Plattformen hanterar bland annat bankernas kontroller, köparens och säljarens signaturer, överföring av aktiebrev i pappersform, endossement, överlåtelseskatt och provisioner till fastighetsmäklare.

I november 2018 grundades samriskföretaget Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy som ansvarar för DIAS-plattformen. DIAS Oy ägs av Aktia, Danske Bank, OP och S-Banken samt Tomorrow Tech.