Gå direkt till innehållet

Nu kan man girera pengar mellan banker på några sekunder

2017-03-21

Pengar kan nu överföras mellan konton i realtid också mellan olika banker efter att S-Banken lanserade tjänsten Siirto. Den första överföringen i realtid mellan banker gjordes mellan S-Banken och Nordea 20.3. I tjänsten överförs pengar med telefonnummer.

Bankernas gemensamma tjänst Siirto gör det snabbare, lättare och säkrare att betala. Via Siirto kan man överföra pengar med mobilen med hjälp av telefonnumret. Det är praktiskt att till exempel dela restaurangnotan eller betala inköp på lopptorg när man inte behöver lämna kontonummer och vänta på att pengarna ska synas på kontot. Det räcker med att bägge parterna har registrerat sig som användare.

Siirto baserar sig på ett mobilbetalningssystem som utvecklats av Automatia, som även administrerar Otto-automaterna och som alla finländska banker kan ansluta sig till. Den första gireringen mellan banker gjordes mellan S-Banken och Nordea 20.3.

- Tidigare kunde det ta upp till två dygn att överföra pengar mellan banker, men nu sker det över hundratusen gånger snabbare. Det är fint att vi tillsammans med de övriga bankerna kan erbjuda finländarna en ny lättanvänd betalningstjänst, berättar vd Pekka Ylihurula från S-Banken.

Nordeas affärschef Jussi Mekkonen tror att allt fler andra banker snart kommer att ansluta sig till tjänsten.

- Tillsammans med de övriga aktörerna har vi stora förväntningar på Siirto – i Sverige används motsvarande tjänst redan av hälften av befolkningen, säger Mekkonen.

Identifiering i S-mobil på våren

Det är lätt att börja använda den avgiftsfria tjänsten Siirto: den blir en del av S-mobilappen som förenar S-Bankens och S-gruppens tjänster.

Det blir snart allt lättare att överföra pengar och sköta den dagliga ekonomin när S-mobil förses med en möjlighet att identifiera sig och bekräfta betalningar med fingeravtryck eller kod. Identifiering i S-mobil är ett alternativ till den traditionella kodtabellen.

- Siirto och identifiering i S-mobil är bra exempel på digitala tjänster som underlättar vardagen och som vi vill erbjuda våra kunder. Som en del av S-gruppen har S-Banken en unik möjlighet att framöver utveckla tjänster som kombinerar penningtransaktioner med andra dagliga rutiner, berättar Ylihurula.

Identifiering i S-mobil lanseras under våren.

Siirto på S-Bankens webbplats

Siirto på Automatias webbplats (på finska)

 

Mer information:
Pekka Ylihurula, vd för S-Banken, telefon 010 76 82100, pekka.ylihurula@s-pankki.fi
Juha Raumolin, direktör med ansvar för den digitala utvecklingen, S-Banken, tfn 050 500 4525, juha.raumolin@s-pankki.fi