Gå direkt till innehållet

S-Bankens svar på stigande boendekostnader: bostadslån på 45 år

2016-12-19

S-Banken erbjuder finländarna möjlighet till ägarboende med förmånliga månatliga kostnader. Med ett långfristigt lån med måttliga månadsrater blir det mer pengar över att röra sig med. En amorteringsfrihet på upp till fem år underlättar dessutom situationen ytterligare vid behov. Till en början erbjuds lånelösningen i YIT:s Smartti- och Skanskas BoKlok-hem. 

Boendet är den största utgiftsposten för merparten av finländarna. Därför erbjuder S-Banken framöver ett nytt bostadslån till köpare av bostäder i vissa separat utvalda nybyggda objekt där köparna kan förhandla om en lånetid på upp till 45 år. Till en början erbjuds lånelösningen i YIT:s Smartti-objekt som är under byggnad samt Skanskas BoKlok-objekt i Kervo.

”Vi ville förnya vår finansieringsmodell för att den ska möjliggöra högklassigt boende i en ägarbostad utan att boendekostnaderna begränsar det övriga livet för mycket. Med en lång lånetid blir de totala lånekostnaderna visserligen högre, men allt fler vill leva i nuet i stället för ’sen när ...’”, säger Päivi Huttunen, utvecklingschef på S-Banken.

En lång lånetid möjliggör mindre månatliga boendekostnader. Låneavtalet är flexibelt i olika livssituationer, eftersom storleken på månadsraten för återbetalningen kan ändas under lånetiden. I början av lånetiden går det dessutom att få amorteringsfrihet i 2–5 år.

”Vi på S-Banken vill utmana det traditionella finländska tänkesättet. Varför ska livet gå ut på att betala tillbaka lånen så snabbt som möjligt? Det borde finnas mer valfrihet. Det är bankens uppgift att säkerställa att kundens plan är ekonomiskt hållbar”, säger Huttunen.

Både YIT:s Smartti- och Skanskas BoKlok-objekt representerar byggen som är förmånligare än genomsnittet och effektivt planerade kvadratmeter.

”Utgångspunkten för YIT Smartti är ett rimligt pris, smart planering och anpassningsbara bostäder utifrån livssituationen. Flexibiliteten med ett personligt bostadslån är ett bra tillägg till S-Bankens bostadsbolagslån som redan erbjuds köpare av Smartti-hem, bland annat för familjer som drömmer om en ny bostad”, säger Marko Oinas, utvecklingsdirektör för boende på YIT.

Skanskas BoKlok-höghuslägenheter i bostadsaktiebolaget Sepänpiha i Kervo förhandsmarknadsförs redan och hemmen är inflyttningsklara i slutet av 2017.

”BoKlok-hemmen har planerats för helt vanliga människor. Därför är det viktigt att det utöver förmånliga bostadskvadratmeter finns finansieringslösningar som håller de månatliga kostnaderna på en rimlig nivå även efter flytten. Skanska kan erbjuda köparna förmånliga betalningsvillkor under byggtiden. S-Bankens bostadslånemodell som utgår från kundens dagliga behov ger våra kunder ett alternativ till vid finansieringen av bostadsköpet”, säger Susanna Sucksdorff, landsdirektör för BoKlok i Finland.

Läs mer om S-Bankens nya bostadslån (på finska)

 

Mer information:

Päivi Huttunen, utvecklingschef, utlåning, S-Banken, tfn 045 152 0766, paivi.huttunen@s-pankki.fi

Marko Oinas, utvecklingsdirektör, boende, YIT, tfn 040 506 7430, marko.oinas@yit.fi 

Susanna Sucksdorff, enhetschef, Skanska Kodit, tfn 050 576 7700, susanna.sucksdorff(at)skanska.fi

 

S-Banken  är en finländsk bank vars mål är att tillhandahålla överlägset enkla och användbara banktjänster. S-Banken erbjuder sina 2,9 miljoner kunder heltäckande tjänster för skötsel av den dagliga ekonomin, sparande, investering och finansiering av inköp. S-Banken satsar kraftigt på digitala tjänster och på att göra livet lättare för sina kunder. Därför betjänar banken sina kunder på ett heltäckande sätt på webbanken, S-mobil, telefontjänsten, sociala medier och över 700 av S-gruppens verksamhetsställen runt om i landet. S-Bankirerna, som betjänar med tidsbokning, hjälper dessutom med bostadsfinansiering. De fonder och kapitalförvaltningstjänster som S-Banken förmedlar tillhandahålls av dess dotterbolag FIM. S-Banken ägs av S-gruppen (75 %) och LokalTapiola-gruppen (23,5 %) samt Elo (1,5 %). S-Bankens tjänster riktar sig främst till S-gruppens ägarkunder. S-Banken har beviljats Nyckelflaggan, som är ett bevis på inhemskt ursprung. www.s-banken.fi

YIT skapar en bättre livsmiljö genom att utveckla och bygga bostäder, verksamhetslokaler, infrastruktur och hela områden. Vår vision är att skapa mer liv i hållbara städer. Vi vill profilera oss genom en genuin omsorg om kunderna, framsynt stadsutveckling, engagerade projektgenomföranden och ett uppmuntrande ledarskap. Vår tillväxtmotor är stadsutveckling med hjälp av våra samarbetspartner. Vårt verksamhetsområde omfattar Finland, Ryssland, Baltikum, Tjeckien, Slovakien och Polen. År 2015 omsatte vi närmare 1,7 miljarder euro och vi sysselsätter cirka 5 300 personer. Vår aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy. www.yitgroup.com/fi

BoKlok är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA i mitten av 1990-talet. Konceptet förenar lokal service, rimliga boendekostnader och välplanerade lokallösningar. I BoKlok-konceptet i Finland ingår att det finns en gemensam bastu och odlingsmöjligheter på bostadsaktiebolagets gårdsområde. De första BoKlok-hemmen byggdes i södra Sverige 1997, och i dag finns det över 8 000 BoKlok-hem i Sverige. www.boklok.fi