Gå direkt till innehållet

Akta dig för nätfiskare som försöker komma över dina bankuppgifter

2014-07-29

Den senaste tiden har bedrägerimeddelanden skickats per e-post och textmeddelande (nätfiske, phishing) i bland annat bankers, inkassobyråers och Skatteförvaltningens namn i syfte att komma över bankuppgifter. I meddelandena ombes mottagaren med olika motiveringar lämna ut till exempel sina webbankskoder eller kreditkortsuppgifter. Vissa meddelanden har sett väldigt äkta och övertygande ut.

Om du misstänker att du har fått ett bedrägerimeddelande ska du under inga omständigheter öppna länkar i meddelandet eller lämna ut dina bankuppgifter genom att svara på meddelandet.
S-Banken, och inga andra banker heller, ber aldrig sina kunder lämna ut bankkoder, kreditkortsuppgifter eller andra känsliga uppgifter per e-post, textmeddelande eller genom att ringa kunden.
Identifiering med bankkoder i elektroniska tjänster
Bankkoder används för identifiering i många elektroniska tjänster. Du kan använda bankkoder för att sköta ärenden i till exempel FPA:s eller Skatteförvaltningens tjänster. Det är tryggt att använda bankkoderna i säkra och officiella tjänster, som de ovannämnda.