När du planerar semestern är det en bra idé att utgå från en budget. Det lönar sig inte att göra den alltför snäv.
– Man får glädja sig åt och njuta av sommarsemestern. Därför är det bra att planera hur man ska använda pengarna så att man också har spelrum i budgeten, säger S-Bankens expert Emilia Simola.
När man funderar på semesterprogram lönar det sig som ägarkund att komma ihåg S-gruppens omfattande nätverk i Finland. Man kan dra nytta av sommarens restaurang- och hotellerbjudanden när man semestrar i hemlandet.
– Finländarna tillbringar oftast sin vardag i det egna andelslagets område. När man åker iväg på sommaren lönar det sig att kolla in även lokala förmåner. Sommarkupongerna finns i S-mobil, och där man också kan söka efter S-gruppens hotell, restauranger och ABC-stationer. Detta hjälper dig att planera dina körrutter, pauser och laddning av bilen, ger Simola som tips.
S-mobil gör det också på många sätt enklare att sköta penningärenden under sommarsemestern.
– I S-mobil följer banken med i fickan. Där är det enkelt att till exempel följa med utgifterna under semestern eller föra över pengar till barn som har ett eget kort, säger Simola.
Sätt dina betalningsmedel i skick
Innan sommarsemestern är det bra att kontrollera att du har dina betalningsmedel i skick för semestern: betalkort i plånboken som passar dina egna behov, ett kreditkort med en tillräckligt hög kreditgräns och att kortets säkerhetsgränser är satta på rätt nivå. Kreditkortets köpskydd ger skydd vid till exempel en resebyrås konkurs eller inställda flyg.
Det lönar sig också kontrollera säkerhetsgränserna för ditt betalkort och sätta köpgränser för inköp, uttag och onlineköp samt områdesgränser som passar dina egna semesterplaner. Om du inte tänker resa utomlands är det en god idé att välja Finland som användningsområde för kortet. Gränsen kan enkelt ändras för tiden du reser utomlands. Du kan enklast kontrollera dina kortuppgifter och ändra inställningarna i S-mobil eller på webbanken under Uppgifter och inställningar för kortet.
– I S-mobil kan du också aktivera meddelanden för både godkända och misslyckade kortköp. På så sätt får du alltid information om när kortet har använts. Om ett kortköp har misslyckats, till exempel på grund av en områdesbegränsning eller säkerhetsgräns, får du ett meddelande om det och du kan ändra gränsen i S-mobil så att den blir tillräckligt stor för köpet, säger Marketta Lundell, betalkortschef på S-Banken.
På semestern lönar det sig att ta med sig en liten summa kontanter och gärna ett par betalkort. Detta är till hjälp om ett av korten går sönder eller försvinner. Ett borttappat kort ska spärras snabbt.
Det lönar sig att vara noggrann också när du är på semester, så att du undviker onödiga problem. Det lönar sig att förvara betalkort omsorgsfullt och säkerställa regelbundet att du har dem i behåll. Skydda PIN-koden från andras blickar. Överlåt inte heller PIN-koden till någon annan.
– Kontaktlösa och mobila betalningar, som t.ex. Apple Pay eller Google Pay, är säkra och enkla sätt att betala även på sommarsemestern både i hemlandet och utomlands. Och eftersom du inte behöver ange PIN-koden kan ingen utomstående få kännedom om den, påminner Lundell.
Spara för semesterkassan nästa sommar
Medan du njuter semestern kan du redan spara till nästa sommar utan att ens märka det. Betalningar som görs med S-Bankens Förmånskort Visa samlar både Bonus och betalningssättsförmån. I tjänsten Spararen i S-mobil kan du styra förmåner praktiskt direkt till ditt sparande.
– I tjänsten Spararen samlas ofta ett sparande under ett år som är precis lagom stort för en sommarsemester. Om tjänsten ännu inte är bekant för dig lönar det sig att börja använda den nu. Ibland lämnar också en del av semesterpenningen över, och även de kan läggas till besparingarna. Nästa sommar kan du semestra för de här pengarna, säger Simola.
Var vaksam vid bankärenden
Det är också viktigt att komma ihåg banksäkerhet vid bankärenden även under semestern, eftersom bedragare och brottslingar inte tar semester. Var vaksam om du får ett konstigt meddelande i din banks namn – vi ber aldrig om dina bankkoder eller kortuppgifter via e-post eller SMS. Öppna inte förhastat länkar och lämna inte ut dina uppgifter på webbplatser, om du inte är säker på att de är äkta.
Säkerställ före semestern att dina bankuppgifter är uppdaterade och att tjänsterna är lättillgängliga. Kontrollera också giltigheten hos resehandlingar som pass eller identitetskort, särskilt om du reser utomlands. Du kan behöva dokument även för bankärenden. Sörj slutligen för att reseförsäkringen och andra nödvändiga försäkringar är i skick – på så sätt kan du kan gå på semester med lugn i sinnet.