Gå direkt till innehållet

Närmare varannan finländare känner penningskam – experttips för en mer öppen diskussion om pengar

Hur känns det att prata om pengar? En färsk enkät om ekonomiska tabun visar att nästan hälften av finländarna någon gång har känt skam över sin ekonomiska situation. Samtidigt har det blivit mer accepterat att prata om pengar. S-Banken vill vara med om att bryta ekonomiska tabun och hjälpa sina kunder att leva utan bekymmer. 

Nästan varannan finländare har någon gång känt skam över sin ekonomiska situation och 14 procent gör det ofta. Skam över den ekonomiska situationen är vanligare bland kvinnor än bland män, och skamkänslan minskar markant med åldern. 

 

"I pensionsåldern är eventuellt den status som förknippas med inkomst och förmögenhet inte längre lika relevant. Å andra sidan har över 70 år gamla personer arbetat under lågkonjunkturen på 1990-talet och har sett att ekonomiska utmaningar kan drabba vem som helst. Det kan också skydda en mot skam", säger Emilia Simola, coachningschef på S-Banken. 

 

En bättre ekonomisk situation, prat om pengar och starkare ekonomisk kompetens är nycklar till öppen 

 

En fjärdedel av de tillfrågade uppgav att öppenheten i penningfrågor skulle öka om den egna ekonomin blev bättre. Sammanlagt 15 procent ansåg att det skulle hjälpa Att höra andra prata om pengar, och nästan lika många sade att öppenheten skulle öka med en bättre ekonomisk kompetens.  

 

"Att stärka den personliga ekonomiska kompetensen var mer framträdande i kvinnornas svar, och de ansåg också att det var viktigare än männen att minska ekonomisk stigmatisering. Å andra sidan talar kvinnor också oftare än män om pengar med sina vänner. Att tala med närstående bidrar till att minska den ekonomiska skammen och bryta pennningtabut", säger Simola. 

 

Det blev acceptabelt att tala offentligt om pengar 

 

Tabut bryts också i takt med att det blir mer accepterat att tala offentligt om pengar. Mer än hälften av finländarna anser att det är mer acceptabelt att offentligt tala om pengar i dag än tidigare. Det anser i synnerhet under 30-åringar. 

 

"Det här är en bra trend, och vi hoppas att penningtabut fortsätter att brytas även i hemmen och bland vänner. Hjälp och råd finns också att få för dem som befinner sig i en svår ekonomisk situation. På S-Banken strävar vi efter att göra vardagen smidigare och att alla ska kunna planera för framtiden utan bekymmer, oberoende av saldot på bankkontot", säger Simola. 



S-Bankens tips för mer öppna diskussioner om pengar 

  1. Börja i liten skala och håll fast vid dina gränser även när det talas om pengar

    • Öppenheten börjar med vardagliga situationer och att bara dela med sig så mycket som känns bra. Berätta till exempel för en närstående om ditt mål att spara i en månad. 
  2. Välj en samtalspartner som känns trygg 

    • Om det känns svårt att tala om pengar kan du börja med någon som du känner dig bekväm med. Det kan vara en vän, en partner eller till exempel en expert på banken. Det behöver inte alltid vara den närmaste personen, utan ibland kan det vara lättare att tala med någon som är lite mer avlägsen. 
  3. Kom ihåg att ekonomiska utmaningar berör nästan alla någon gång i livet.

    • Nästan hälften av finländarna har känt skam över sin ekonomi. Du är inte ensam. Öppenhet minskar bördan och hjälper till att hitta lösningar. 
  4. Tala om pengar även när allt går bra 

    • Man kan tala öppet om pengar även när allt är i sin ordning. Det är också värt att prata om besparingsframgångar, investeringar eller vardagliga insikter - det sänker tröskeln för att diskutera utmaningar.
  5. Utnyttja verktyg och experter

    • Om det känns svårt att tala om pengar finns det hjälp att få. Till exempel S-Bankens experter och digitala verktyg hjälper dig att förstå din ekonomiska situation och dina mål. De kan göra det lättare att starta en diskussion om pengar med närstående.

 

 

Läs mer om undersökningen om ekonomiska tabun