Gå direkt till innehållet

Ingenting säger att du måste sköta ekonomin helt själv – så här söker finländarna råd i frågor som gäller pengar

Pengar är en del av allas vardag, men ibland kan det vara svårt att prata om pengar. Vi frågade finländare vem de pratar med om pengar och vem de litar på när det gäller ekonomiska råd. 

Majoriteten av finländarna, 68 procent, uppger att de pratar åtminstone ganska öppet om sin ekonomi med sina nära och kära, enligt S-Bankens undersökning Talouden tabut (Ekonomiska tabun). Framför allt pratar de mer om sparande och investering nu än tidigare. Det är dock lättare att prata om den egna hälsan än om pengar. 

Män har lättare än kvinnor att prata om alla ekonomiska frågor, som lön, sparande, investeringar och skulder. Enligt svarspersonerna skulle det vara lättare att prata om pengar om den egna ekonomiska situationen förbättrades och om de hörde andra prata mer öppet om pengar. Det är med andra ord viktigt att någon tar första steget. 

Pengar diskuteras främst med familjen, på sociala medier tiger vi om pengar 

Finländarna diskuterar pengar i första hand med den egna makan/maken eller familjen, men anförtror sig även åt vänner. Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de pratar om pengar med sina vänner. 

På sociala medier däremot är det inte vanlig att öppna upp om pengar. Även om unga vuxna i åldrarna 30–39 år är mer öppna än andra, är det bara en liten andel av finländarna som diskuterar sin ekonomi på sociala medier. Var tionde finländare diskuterar inte sin ekonomi med någon. 

”En öppen diskussion om pengar behöver inte handla om detaljer eller avslöjanden, utan kan vara funderingar om hur man samlar ihop till en semesterkassa eller en diskussion om boendekostnader”, säger Emilia Simola, coachningschef på S-Banken. 

Var får jag tillförlitliga råd? 

Att diskutera pengar med vänner eller på diskussionsforum är ett bra sätt att få kamratstöd, men när det gäller beslut som rör pengar behöver många också fakta och professionell expertis. Enligt undersökningen litar finländarna överlägset mest på bankernas experter när de söker ekonomisk rådgivning. Näst mest litar de på den egna familjen.  

Inställningen till tips från influencers på sociala medier är betydligt mer kritisk: endast ett fåtal (4 %) anser att de är pålitliga. Enligt Emilia Simola är detta ett tecken på att finländarna har god källkritik. Det går att få inspiration och tips om hantering av ekonomin från influencers och andra användare av sociala medier, men dessa tar inte hänsyn till allas individuella situation. 

”Människors ekonomiska situation är olika och det som passar en, passar inte nödvändigtvis en annan. Ett gott råd är inte ett färdigt svar, utan en diskussion för att hitta en lösning för den egna specifika situationen. Vår uppgift på S-Banken är att hjälpa människor att se helheten i sin ekonomi, inse möjligheter och fatta beslut som passar deras ekonomi och mål.” 

Hur vet jag vad som är bra ekonomisk rådgivning?

  1. Den baserar sig på just din specifika situation 
  2. Den baserar sig på forskning, inte på gissningar 
  3. Den hjälper dig att förstå, den gör dig inte mer förvirrad 
  4. Den ökar din tilltro till dina beslut 
  5. Den hjälper dig att skapa en mer välbärgad morgondag på lång sikt