Den vanligaste och mest utbredda typen av bedrägeri, både sett till antalet transaktioner och eurobelopp, är traditionellt nätfiske, där man försöker få tag på offrets bankuppgifter genom vilseledning via SMS-meddelanden, e-post eller telefon. Man försöker lura offret att gå till en falsk webbplats som liknar en bank eller en annan aktör som kräver autentisering och logga in med sina bankkoder, som hamnar i händerna på bedragaren från sidan.
"Teleoperatörerna har lyckats förhindra ett stort antal SMS-bedrägerier, eftersom avsändar-ID nu kan skyddas. Det innebär att meddelanden från bedragare inte kan hamna i samma tråd som äkta meddelanden från det företag som skyddat avsändar-ID:t, varvid man inte så enkelt misstar sig för att tro att de är trovärdiga", säger Jouni Määttä, Fraud-utvecklingschef på S-Banken. S-Banken har skyddat sitt avsändar-ID, dvs. det namn som står som avsändare av meddelandet.
Var försiktig på marknadsplatser på nätet
Sedan förra året har vi sett ett ökande antal bedrägerier på marknadsplatser på nätet. I dessa fall får till exempel säljaren av varan en begäran att ange sina kortuppgifter i en falsk tjänst som liknar en marknadsplats för att kunna ta emot en betalning. I ett bedrägerifall lovas säljaren att en budfirma kommer och hämtar varorna som ska köpas och betalar kontant bara säljaren först betalar en försäkringsbetalning från sitt konto.
"Näthandeln mellan vanliga människor har ökat enormt och bedrägerier på marknadsplatser är också ett fenomen i tiden. I sådana situationer är det bra att komma ihåg att om du säljer något behöver du inte ange dina kortuppgifter eller bankkoder någonstans", ger Määttä som råd.
Adressen kan avslöja bedragaren
Så hur kan du då skydda dig mot bedrägerier? Då det förr var lätt att känna igen ett bluffmeddelande på den dåliga finskan eller svenskan har brottslingarna numera hjälp av verktyg med artificiell intelligens som kan producera mer trovärdiga texter även på finska eller svenska. Språket kanske inte längre avslöjar bedragaren, men avsändaradressen kan mycket väl göra det.
"För att se den riktiga adressen till avsändaren av ett e-postmeddelande för du muspekaren över avsändarinformationen. Adressen kan likna den som din bank eller en myndighet har, men den är inte exakt densamma. Bankerna kommer heller aldrig att skicka sådana meddelanden där det finns en direktlänk till att logga in i webbanken", säger Määttä.
Om du öppnar länken kan du hamna på en sida som ser ut som en webbank. Att komma till bluffsidan är dock inte tillräckligt för att orsaka skada, så länge du inte anger dina koder någonstans där. Så det finns ingen anledning att få panik bara av att ha klickat på en länk. Adressen till webbplatsen talar om för dig om det är en riktig bankwebbplats eller något annat.
Vad göra om du ändå gör ett misstag?
Lyckligtvis talas det mycket om bedrägerier nuförtiden, och folk är försiktigare. Ändå lyckas bedragare fortfarande lura folk. Det finns ingen anledning att skämmas över att ha blivit lurad – det viktigaste är att omedelbart kontakta spärrtjänsten för bankkoder och betalkort om dina uppgifter har hunnit hamna i orätta händer. Om du reagerar snabbt är det kanske fortfarande möjligt att förhindra överföringen av pengar.
"Fiske efter bankkoder och kortuppgifter är en fullt ut professionell verksamhet. Där bakom kan det finnas en stor organisation där medlemmarna har som dagarbete att komma på nya sätt att lura och förvirra människor. Det är förståeligt att man inte alltid märker tecken på fara. Jag vill dock uppmana till stanna upp ett ögonblick när man står inför en situation med bankuppgifter. Bedragare försöker ofta skapa en känsla av att det är bråttom, men det finns alltid tid att kritiskt bedöma situationen”, konstaterar Määttä.
I vilka situationer bör varningsklockorna ringa?
- Om länken i e-postmeddelandet öppnar en sida där du ska ange dina bankkoder
- Om www-adressen till webbplatsen skiljer sig från din banks adress
- Om du blir ombedd att uppge dina bankkoder eller kortuppgifter när du säljer något på en marknadsplats
- Om en närstående som begär pengar från ett främmande nummer inte kan fås till telefonen eller på annat sätt för att bekräfta identiteten
- Om det i situation med en penningöverföring ges anvisningar om hur man ska svara då banken kontaktar en
Viktiga nummer:
spärrtjänsten för bankkoder 09 6964 6820 (lna/mta)
spärrtjänsten för betalkort 020 333 (lna/mta)