Gå direkt till innehållet

Bastu, båt och gäststuga – det är vad finländska stugbor drömmer om

Bastun är varm, båten guppar vid bryggan och själen får ro – för många är den finska sommaren allra bäst när den tillbringas på stugan. Vi har frågat finländarna vad som är viktigt med stugan och stuglivet – och vad som skulle göra stuglivet ännu bättre. 

Att vara på sommarstugan är alltjämt sommarens höjdpunkt för många finländare. S-Bankens färska undersökning visar att finländarna besöker stugan mellan en och fem gånger om året och bor oftast på stugan ett veckoslut i taget. De som äger en egen stuga tillbringar betydligt mer tid på den än de som besöker stugor som används gemensamt med andra. 

”En stuga som används gemensamt ägs vanligtvis av föräldrarna eller släkten, och vem som använder stugan när överenskoms gemensamt. När man kan åka till stugan när man vill, används den också aktivt”, säger Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån. 

Annemari tipsar dock att samägande kan vara ett bra sätt att dela på kostnaderna och ansvaret för en stuga – när ekonomin planeras gemensamt går det att njuta av stuglivet mer bekymmersfritt. 

Den viktigaste bekvämligheten på stugan är bastun 

Undersökningen bekräftar det som många vet av egen erfarenhet: den överlägset viktigaste bekvämligheten på stugan är bastun. Näst i prioritetsordning är kylskåp och strand. El, rinnande vatten och innetoa har blivit mindre viktiga sedan förra året. Båten har å andra sidan helt klart blivit viktigare än tidigare – fler vill hellre ha båt än innetoa eller internetuppkoppling. 

Det är dock främst naturen, lugnet och möjligheten att komma bort från vardagen som lockar människor till stugan. För många är fiske, jakt, bärplockning eller svampplockning en viktig del av stuglivet. 

Enligt enkäten är stuggäster som kommer till färdigdukat bord en myt eller åtminstone sällsynt, eftersom endast tre procent av finländarna ville ha denna typ av stugupplevelse. 

Intresse för att bygga till 

I början av 2025 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att uppföra en liten byggnad på mindre än 30 m² utan bygglov, om tomten har byggnadsrätt och det inte är fråga om ett bostadshus. Detta har ökat intresset för att bygga till: var fjärde stugägare funderar på att bygga till exempel en gäststuga, bastu eller förrådsbyggnad. 

”Genom att bygga till kan man öka komforten i stugan och förverkliga sina stugdrömmar. Samtidigt kan till exempel ett bastubygge också höja värdet på stugan”, säger Annemari. 

De vanligaste finansieringsformerna är egna besparingar eller löneinkomster, men nästan en av fem planerar att ta ett lån för att bygga till. Det är enkelt att ansöka om lån i S-Banken, och då kan planerna konkretiseras snabbare. 

Ett lämpligt avstånd till stugan är mindre än hundra kilometer 

För de flesta finländare är ett lämpligt avstånd till stugan mindre än 100 kilometer. Invånarna i Helsingforsregionen är mer villiga än andra att åka längre för att komma till stugan – upp till 300 kilometer.  

Vardagsschemat påverkar den tid som tillbringas på stugan. De vanligaste hindren för att tillbringa tid på stugan är brist på fritid och långa avstånd. Var tionde svarsperson tillbringar mindre tid på stugan på grund av de generella prisökningarna. De flesta vill ändå ha kvar sin stuga: lugnet, naturen och avbrottet från vardagen väger upp avståndet och kostnaderna. 

Bra att förbereda sig på överraskningar redan i vardagen 

Sex procent av svarspersonerna i undersökningen har avstått från sin stuga under de senaste sex åren. En av de vanligaste anledningarna till att man avstår från stugan är att den kräver för mycket underhåll. Kostnader relaterade till stugan, som vägavgifter och renoveringar, bidrog till cirka en sjättedel av besluten. 

”Trots utmanande ekonomiska tider var det endast få som hade avstått från sina stugor på grund av de ökade kostnaderna i vardagen. Stuglivet kan också leda till oväntade utgifter. Det är bra att bedöma stugans underhållsbehov varje år, antingen på våren när stugan tas i bruk eller på hösten när den ställs i ordning för vintern. Till exempel kan man spara ihop till en buffert för stugkostnader genom små val i vardagen och genom att mikrospara”, säger Annemari. 

S-Banken hjälper dig också med dina stugdrömmar 

S-Banken vill ge sina kunder stöd även när de drömmer om en båt, bygger en gäststuga eller köper en helt ny stuga. Hos oss får du lättanvända verktyg, personlig service och, vid behov, finansiering så att du kommer ett steg närmare din drömstuga. 

Model.AnchorLinkTargetDescription Inga säkerheter

Med ett S-Lån finansierar du till exempel en renovering av hemmet, en ny bil eller andra större anskaffningar. Du kan ansöka om S-Lån på 5 000–50 000 euro utan säkerheter eller borgensmän. Du kan ansöka om S-Lån i S-mobil och på webbanken. Om du inte har webbankskoder kan du ansöka om koder på vårt kundtjänstställe. Du kan ansöka om lån antingen ensam eller tillsammans med någon annan.

Du kan ensam ansöka om S-Lån också med andra bankers bankkoder.

ANSÖK OM LÅN I S-MOBIL